ΠΑΜΑΚ: Άνετα πρωτη η ΝΔ με 14,5 από το ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία διάχυτη απαισιοδοξία

0

Σήμερα παρουσιάστηκε η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Και σε αυτή την έρευνα έχουμε ένα άνετο προβάδισμα 14,5 ποσοστιαίων μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης μια μικρή άνοδο στα ποσοστά της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) και φυσικά είναι ξεκάθαρο για άλλη μια φορά το κλίμα χαμηλών προσδοκιών των πολιτών για τη νέα χρονιά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου

 • η ΝΔ 30,5% (έναντι 32% του Νοεμβρίου),
 • ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, (έναντι 16% του Νοεμβρίου),
 • η ΧΑ 7,5%, (έναντι 8% του Νοεμβρίου),
 • η ΔΗΣΥ 6,5%, (έναντι 5,5% του Νοεμβρίου),
 • το ΚΚΕ 6,5%, (έναντι 6% του Νοεμβρίου),
 • το Ποτάμι 2%, (έναντι 1,5% του Νοεμβρίου),
 • οι ΑΝΕΛ σταθερά στο2%,
 • η Ένωση Κεντρώων 2,5%, (έναντι 3% του Νοεμβρίου),
 • η ΛΑΕ σταθερά στο 1%,
 • η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, (έναντι 3% του Νοεμβρίου),
 • άλλο κόμμα δηλώνει σταθερά το 6,5% και
 • Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ το 16%. (έναντι 15,5% του Νοεμβρίου),

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με διαφορά 59,5%, με το 71% των ερωτώμενων να πιστεύει ότι πρώτη θα αναδειχθεί η ΝΔ έναντι 11,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5% άλλο κόμμα και 15% δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 20% ο Αλέξης Τσίπρας, 44% κανένας και 2,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ. 

Δημοτικότητα αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται σταθερά με 31%  θετικές γνώμες με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 20%. Αίσθηση προκαλεί η άνοδος της Φώφης Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περνά πλέον στην δεύτερη θέση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.

Διάχυτη απαισιοδοξία στο κοινωνικό σύνολο

Το 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. 

Ικανοποίηση από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις: το 86,5% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 6% λένε πως είναι ικανοποιημένοι και 7,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. 

Μάλιστα, 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 16% ικανοποιημένοι και 11,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. 
Προβλέψεις τους το 2017: το 72% θεωρούν ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο), 16,5% καλύτερο (έναντι 23,5%), το 9% ίδιο (έναντι 6%), 2,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ (6%).

Η οικονομική κατάσταση: το 63% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% – μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί , 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το μήνα Ιανουάριο που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner