Από την αρχή είχαμε ισχυριστεί ότι ο περίφημος «νόμος Παππά» θα έχει την ίδια τύχη που είχε και ο νόμος για το «Βασικό Μέτοχο» του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι γελούσαν ενώ κάποιοι άλλοι, κατά την προσφιλή τους τακτική μας θεωρούσαν ότι ταυτιζόμαστε και «ρίχνουμε νερό στο μύλο» της διαπλοκής!
Η δημοσιοποίηση, όμως, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες επιβεβαίωσε τα παραπάνω δυστυχώς τα παραπάνω κι έκλεισε τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από δω και πέρα η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση το μόνο που έχει είναι να επείγεται να προχωρήσει η αδειοδότηση.
Πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η απόφαση του ανώτατου διοικητικού της χώρας συνιστά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση.
Ο νόμος Παππά, ο οποίος για μεγάλο διάστημα αποτέλεσε σύμβολο του «κυβερνητικού αγώνα ενάντια στη διαπλοκή», κρίθηκε αντισυνταγματικός σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της δικαιοδοσίας της αδειοδότησης στον υπουργό Επικρατείας.
Στα σημείο αυτό πρέπει να πούμε, για την ιστορία, ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε από ειδικούς ότι ο νόμος με αυτή τη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, προχώρησε θεωρώντας ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία στο ΣτΕ. Με τη σειρά του τελικά το ΣτΕ στην απόφασή του κάνει σαφές ότι μόνο το ΕΣΡ έχει τη δικαιοδοσία να χορηγεί τηλεοπτικές άδειες, ενώ καθιστά απαραίτητη τη σύμπραξη της ανεξάρτητης Αρχής στη διαμόρφωση των όρων της νέας διαδικασίας αδειοδότησης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι υπουργοί ούτε η αντιπολίτευση μπορεί να επιχαίρει για την απόφαση. Κι αυτό γιατί οι δικαστές του ΣτΕ στηλιτεύουν το καθεστώς ανομίας που επικράτησε για ένα τέταρτο του αιώνα στο τηλεοπτικό τοπίο, κρίνουν εκ των ων ουκ άνευ την καταβολή σημαντικού οικονομικού τιμήματος για τις συχνότητες και καθιστούν επιτακτική τη γρήγορη διενέργεια νέου διαγωνισμού.
Με λίγα λόγια το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζήτησε την επιβολή της νομιμότητας στα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά όχι με τον τρόπο που το επιχείρησε η κυβέρνηση.
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις άδειες, ότι τα πράγματα θα είχαν τόσο άσχημη κατάληξη για την κυβέρνηση.
Η πρόσδεση των καναλιών στο μνημονιακό άρμα τα είχε οδηγήσει στο ναδίρ της αξιοπιστίας, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα όπου είχαν δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για το “ναι”. Επιπλέον, το ότι δεν είχε καταβληθεί τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων, αποτελούσε πρόκληση για τη χειμαζόμενη κοινή γνώμη. Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο, δεν θα μπορούσε να τύχει ευνοϊκότερης συγκυρίας
Ας δούμε αναλυτικά ποια ήταν τα πέντε λάθη της κυβέρνησης που άλλαξαν τα δεδομένα και γύρισε το πράγμα εναντίον της κυβέρνησης.
Ένας κύκλος έκλεισε και τώρα ανοίγει ένας άλλος
Στο πρώτο κύκλο, πριν την απόφαση του ΣτΕ ο πρωταγωνιστής ήταν η κυβέρνηση, ενώ στο δεύτερο κύκλο, μετά την απόφαση του ΣτΕ θα είναι το ΕΣΡ.
Είναι αυτό που θεσμικά, έχει την αρμοδιότητα να διαμορφώσει ένα νέο ισορροπημένο περιβάλλον στην απορρυθμισμένη τηλεοπτική αγορά και θα έχει μεγάλη επιτυχία εάν τελικώς μπουν στο παιχνίδι μεγάλοι και αξιόπιστοι παίκτες.
Ο επανεκλεγείς αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), Νίκος Φασφαλής, απευθύνει ευχαριστήρια επιστολή…
Με μια διάλεξη αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγιή γνωστική,…
Σε συνέχεια του προηγούμενου επιτυχημένου κύκλου του προγράμματος των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, ο Δήμος Αθηναίων…
Σε σειρά ρυθμίσεων οφειλών προς τον Δήμο, προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο του…
Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και εφοπλιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης, σε ηλικία 91 ετών. Η…
«Η εντολή και η ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ σημαντική στη δημοκρατία, ώστενα…