Categories: Κοινωνία

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Όχι στην έκδοση και των υπόλοιπων τεσσάρων Τούρκων

Κατά της έκδοσης και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τάχθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.

Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Λέγοντας ότι η απόφαση του Ποινικού Τμήματος είναι «μονόδρομος», υποστήριξε ότι από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».  

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές» αναρωτήθηκε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης «όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».

Από την πλευρά τους οι τέσσερις Τούρκοι υποστήριξαν ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους.

Τι είπαν οι εκζητούμενοι

Οι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί, ζήτησαν να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα, τονίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.

Μάλιστα, ένας εκ των στρατιωτικών ανάφερε ότι «η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας», και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα «επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε, γιατί κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει» και προσέθεσε ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές. Ένας από τους στρατιωτικούς, τόνισε επίσης πως η έγκυος σύζυγός του, απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα.

Οι προηγούμενες προτάσεις για τους άλλους τέσσερις

Κατά την πρώτη εκδίκαση που αφορούσε δύο στρατιωτικούς η εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου είχε κρίνει απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά». 

Τη γραμμή της συναδέλφου του Βασιλικής Θεοδώρου είχε ακολουθήσει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην εκδοθούν άλλοι δύο Τούρκοι αξιωματικοί.

Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε κι εκείνος ότι εάν οι στρατιωτικοί εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ είπε ένα βροντερό όχι στην έκδοση των επόμενων δύο Τούρκων σε μία χειμαρρώδη αγόρευση, προκαλώντας χειροκροτήματα.

«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον» ανέφερε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ακόμη ότι οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί, αλλά οι εκζητούμενοι ήρθαν εδώ ως ικέτες.

Τι έχουμε μέχρι τώρα;

Μέχρι τώρα έχουμε και από τους τεεις εισαγγελικούς λειτουργούς του Ανωτάτου δικαστηρίου ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην έκδοση και των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Θα εκδοθούν; Αυτό φυσικά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Όμως είναι καλό ότι οι εισαγγελικές προτάσεις είναι αρνητικές ως προς την έκδοση.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

6 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

6 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

7 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

20 ώρες ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

20 ώρες ago

Προ των πυλών συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός – Οι συνομιλίες στη Γάζα ολοκληρώθηκαν κατά 90%

Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…

21 ώρες ago