Χιονοστιβάδα μηνυμάτων: Μην παραδώσετε τους 8 αξιωματικούς στον Ερντογάν

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό, για το θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία
Διεθνή μέσα ενημέρωσης και σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ALDE) στη ευρωβουλή Γκι Φέρχοφστατ ζητούν να μην εκδοθούν οι τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ζωή τους. 

Φερχόφσταντ: Μην εκδώσετε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης των 8 αύριο Τρίτη στον Άρειο Πάγο, ο κ. Φέρχφσταντ έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.
 «Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης» αναφέρει και προσθέτει: 
«Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών

Financial Times: Η υπόθεση των 8 δημιουργεί νέα διλήμματα στον Τσίπρα 
Το ζήτημα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα, αναφέρει ο Kerin Hope σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Turkish airmen’s asylum case poses quandary for Greece», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής εάν προχωρήσει η έκδοση.
Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση εντός της εβδομάδας, αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν:
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης, ορισμένο φοβούνται ότι πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην υπόθεση.
«Εάν η Ελλάδα στείλει πίσω τους στρατιωτικούς θα δεχθεί την κριτική ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τη Άγκυρα επειδή αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση» σημειώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, μιλώντας στους FT.
Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα
», τονίζουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.

Όπως σημειώνουν, η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

FAZ: Πονοκέφαλος στον Τσίπρα η υπόθεση των 8
Στο θέμα της έκδοσης των 8 αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα FAZ σε δημοσίευμά της με τίτλο «
Lebenslange Haft für Putsch-Offiziere».
«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Έλληνα πρωθυπουργό» τονίζει η FAZ, ενώ υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, δεδομένης και του ότι η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δοξιάδης στην WSJ: Μην παραδώσετε τους 8 στην Τουρκία 
Στο θέμα των 8 αναφέρθηκε με άρθρο του στην αμερικανική Wall Street Journal και ο
έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης, όπως γράψαμε προχθες.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δοξιάδης κάνει επίσης επίκληση στη Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας, και αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές, τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θα τις διαβεί. 
 «Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων» σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Έλληνες διωχθέντες από τη χούντα: Μην εκδώσετε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
Κατά της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τίθενται 25 Έλληνες πολίτες που είχαν εκδιωχθεί από τη Χούντα.
Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγγυάται την ανθρώπινη μεταχείρηση και τη δίκαιη δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο. Κρίνοντες εξ ιδίων τα αλλότρια όλες κι όλοι εμείς που διωχθήκαμε στη διάρκεια της χούντας στην Ελλάδα, ζητάμε για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους από την ελληνική δικαιοσύνη κι από την ελληνική κυβέρνηση, να μην ενδώσουν στο αίτημα έκδοσης της τουρκικής κυβέρνησης».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση υπογράφουν οι: Τέλης Αϊβαλιώτης, Σύλβα Ακρίτα, Γιάννης Αναστασάκος, Ανδρέας Αποστολίδης, Άγγελος Βλάσσης, Γιάννης Δημακόπουλος, Καλή Δοξιάδη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης, Μαρία Κοκκίνου, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Κουμάνταρος, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Κουτρέτσης, Γιάννης Μαρούκης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Στέφανος Πάντος-Κίκκος, Σάκης Παπαθεοδώρου, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παυλάκης, Δημήτρης Σερεμέτης, Θανάσης Σκαμνάκης, Πέτρος Στάγκος, Εύη Τζανεττή, Σταύρος Τσακυράκης.

Λυκουρέζος για τους «8»: Επιβάλλεται η τήρηση κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίαςΟ δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος δηλώνει ότι ενώ θα πρέπει η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, δεν θα πρέπει να λησμονήσει τον ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του:«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

12 λεπτά ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

4 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

6 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

8 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

10 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

19 ώρες ago