Categories: Διεθνή

Τους «γάζωσε» ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης αδειάζοντας πέντε γεμιστήρες

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος άλλαξε πέντε γεμιστήρες για να σκορπίσει το θάνατο μέσα στο ανυπεράσπιστο πλήθος.  Ο δράστης φορούσε σκούρο σακάκι και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι πριν την επίθεση έκανε διερεύνηση του χώρου.

Ο δράστης παραμένει για την ώρα ασύλληπτος και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνητό για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο μακελάρης άφησε στον τόπο του εγκλήματος το όπλο με το οποίο έσπειρε το θάνατο. Το όπλο αναμένεται να διευκολύνει τις τουρκικές αρχές για την ταυτοποίηση του δράστη. Παράλληλα  ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε  τις αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που επικαλούνταν μέσα ενημέρωσης, ότι ο δράστης ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης.

Το χρονικό του χτυπήματος της Κωνσταντινούπολης

Σε κατάσταση πολέμου τέθηκε, για μία ακόμη φορά, η Τουρκία, καθώς το χτύπημα σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος, βύθισε στο πένθος τη χώρα και προκάλεσε συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις.

Ο αριθμός των νεκρών έφτεσε τους 39, ενώ τουλάχιστον 69 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πολλά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές έχουν αναγνωριστεί 21 και οι 15 ή 16 απ’ αυτούς είναι αλλοδαποί, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της επίθεσης, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, την επίθεση διέπραξε μόνο ένας ένοπλος. Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν κάνει λόγο για δύο δράστες και μετέδιδαν πως ο ένας παρέμενε στο εσωτερικό του χώρου και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την εξουδετέρωσή του, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί από τις τουρκικές αρχές αν ήταν ένας ο δράστης ή περισσότεροι, καθώς οι ομολογίες από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν αποσαφηνίζουν την κατάσταση λόγω του πανικού που επικράτησε και του αιφνιδιασμού που υπέστησαν άπαντες.

Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου, ενώ γενικά επικράτησε μεγάλος πανικός.

Η επίθεση στο κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης είχε πολλά κοινά στοιχεία με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο θέατρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας.

Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της επίθεσης

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης Δούκας από Κωνσταντινούπολη: Η Μονή της Χώρας ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα – Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Μετά τη συνάντησή…

6 ώρες ago

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης*: Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αποκλεισμένη από την Ρευστότητα

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ακρίβεια είναι εδώ και χρόνια παρούσα και η κυβέρνηση…

7 ώρες ago

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες

Τον τελευταίο χρόνο, από την εποχή που ήμουν ακόμη υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά και πιο εντατικά…

11 ώρες ago

Πανελλαδικές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις – Πότε κλείνουν τα σχολεία – Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια…

12 ώρες ago

ΥΠΕΞ: «Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

«Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» χαρακτηρίζει το ελληνικό  υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Άγκυρας να…

17 ώρες ago

Κάλεσμα Νίκου Φίλη για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη

Την κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη ζητά με δήλωσή…

1 ημέρα ago