Δυσοίωνο το μέλλον της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, καθώς οι επιθέσεις θα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα και όχι η εξαίρεση. αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post. Σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι-ηγέτες και πολίτες-θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται από την έντονη δράση του Ισλαμικού Κράτους, που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει την Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα, μετά από μια σειρά επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, με πιο πρόσφατο το χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.
Φυσικά το γεγονός ότι αγνοήθηκαν «σημάδια» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι όποιες αλλαγές γίνονται στο κομμάτι των ελέγχων και της ασφάλειας, είναι αρκετές για να αποτρέψουν γεγονότα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στη Νίκαια της Γαλλίας, αλλά και αυτή με τους πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου.
Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν απευθύνει κάλεσμα προς τους οπαδούς τους, να σχεδιάσουν και να φέρουν σε πέρας ανεξάρτητα χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος, δρώντας σαν «μοναχικοί λύκοι», γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπίσουν και να αποτρέψουν οι αρχές μια μεμονωμένη τρομοκρατική πράξη.
Η αλλαγή τακτικής από πλευράς τρομοκρατών δείχνει αφενός ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν καταφέρει με επιτυχία να αποτρέψουν μεγάλες επιθέσεις, και αφετέρου ότι οι μικρότερης κλίμακας μεμονωμένες επιθέσεις ίσως είναι πιο δύσκολο να αποτραπούν.
«Πλέον βλέπουμε ότι τα δίκτυα των τρομοκρατών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά στον σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικών επιθέσεων», λέει ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Ουλντ Μοχαμεντού, υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης.
«Η επίθεση στο Βερολίνο δεν συνιστά απαραίτητα αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, δεδομένου ότι, τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν παντού, εκτός κι αν αρχίσουμε να παρακολουθούμε τους πάντες», πρόσθεσε.
Επιθέσεις όπως η πρόσφατη στο Βερολίνο, απαιτούν ελάχιστο σχεδιασμό και υποστήριξη, κάτι που μειώνει και τις πιθανότητες εντοπισμού των δραστών από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, εκτός κι αν είναι ήδη ύποπτοι για τρομοκρατική δράση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον ύποπτο δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο, πριν το περιστατικό, όμως εγκατέλειψαν τις έρευνές τους όταν συμπέραναν πως δεν μπορούσαν να βρουν αποδεικτικά στοιχεία για να του ασκηθούν διώξεις για τρομοκρατία.
Οι σχέσεις του Ανίς Άμρι με το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ασαφείς, παρά το γεγονός ότι είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με τον ίδιο να δηλώνει πίστη στον ηγέτη της οργάνωσης.
Τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιτρέπουν στους εν δυνάμει τρομοκράτες να κινούνται πιο εύκολα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Άμρι, κατάφερε να διαφύγει με τρένο από τη Γερμανία μετά την επίθεση και να διανύσει 500 μίλια σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανενόχλητος, αν και ήταν καταζητούμενος, πριν πέσει νεκρός στο Μιλάνο έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο κίνδυνος υπάρχει. Ποτέ δεν θα υπάρξει μηδενικός κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά ο Τζούλιαν Κινγκ, επικεφαλής αξιωματούχος της ΕΕ για ζητήματα ασφαλείας, ανακοινώνοντας μέτρα για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιθέσεων όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.
Οι συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων έχει ενισχύσει την υποστήριξη ακροδεξιών πολιτικών στην Ευρώπη, που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς των εθνικών συνόρων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, με τον αντίλογο να κάνει λόγο για ενίσχυση της ριζοσπαστικοποίησης σε περίπτωση που υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο – ανάλυση του Michael Birnbaum της αμερικάνικης εφημερίδας Washington Post με τίτλο «Europe may face a grim future with terrorism as a fact of life» στ αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ