WSJ: Ο Τσίπρας στριμωγμένος όσο ποτέ και οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο

0

Πιεσμένο περισσότερο από ποτέ χαρακτηρίζει η Wall Street Journal τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές -ακόμη και αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του- είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Το άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου στην Wall Street Journal, με τίτλο «Η νέα χρονιά του ζην επικνδύνως για την Ελλάδα», επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις λάθος υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητά του – στο σημείο της πολιτικής εξόντωσης».

Τονίζεται ότι «υπήρχαν ωστόσο ανησυχητικά σημάδια ότι όλα δεν θα κυλήσουν ομαλά» και γίνεται αναφορά στα εμπόδια που έβαζαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου την ίδια ώρα που παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία (staff-level agreement), γράφει ο αρθρογράφος της WSJ, αλλά υπήρξε μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «καρότο για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Ακολούθησε στις 8 Δεκεμβρίου η εξαγγελία Τσίπρα για τη «μισή 13η σύνταξη» η οποία, κατά το δημοσίευμα, «εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε». Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 – με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ, παραθέτοντας από τη μια τις περιοδείες του Έλληνα πρωθυπουργού στις οποίες σημειώνει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη τη συγγνώμη που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η WSJ.

«Μήπως ο κ Τσίπρας έχει ένα στρατηγικό σχέδιο, όταν ανακοίνωσε τo Χριστουγεννιάτικο δώρο του; Έχει αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να περισώσει ό,τι μπορέσει και να προσπαθήσει να επανέλθει ισχυρότερος σε λίγα χρόνια; Το πρόσφατο δημοψήφισμα της χώρας αποκάλυψε ο κ Τσίπρας να είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν πιέζεται από όλες τις πλευρές, ο ίδιος προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα βρίσκει τον εαυτό του ακόμη πιο σφιχτά περιορισμένο από ότι πριν. Ακόμη και αν αυτό δεν ήταν το σχέδιό του, οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον το πιο πιθανό αποτέλεσμα

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Yannis Palaiologos της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal με τίτλο «Greece’s New Year of Living Dangerously» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.