«Έχουν καθαιρεθεί, οι γυναίκες τους έχουν απολυθεί κι οι λογαριασμοί τους έχουν “παγώσει” χωρίς δίκη.». Υπάρχει αμφιβολία τι θα πάθουν οι «8» αν γυρίσουν σε Τουρκία;
«Ας δοκιμάσουμε να γνωρίσουμε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Ας δοκιμάσουμε να τους ψυχολογήσουμε. Δεν έχουμε προλάβει να καταλάβουμε τι άνθρωποι είναι. Ήταν με την ομάδα Search and Rescue, δηλαδή ήταν διασώστες. Έχουν βραβευτεί σε Νατοϊκές αποστολές, ήταν όλοι πιλότοι, δεν ήταν ένοπλοι, δεν είχαν άμεση συμμετοχή στο πραξικόπημα και θέλουν – όπως γλαφυρά διατύπωσαν προχθές – μια φορά κάποιος να τους σώσει κι ατούς».
Ο Όμηρος Ζέλιος, «ένας από τους νέους δικηγόρους της νομικής βοήθειας προς τους 8 Τούρκους αξιωματικούς», όπως συστήθηκε, έκανε το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του στη σημερινή συνέντευξη τύπου με τίτλο «Το κράτος δικαίου μπροστά στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών» που διοργάνωσαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το «αλληλεγγύη-SolidarityNow». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ζέλιου, «αυτή τη στιγμή «τρέχουν» παράλληλα δυο διαδικασίες: Θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για αίτημα εκδόσεως, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η διαδικασία του ασύλου».
Όπως επίσης τόνισε, οι «8» βρέθηκαν για πρώτη φορά σε μια τόσο δύσκολη θέση. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αθώους», είπε. «Το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο είναι γύρω στις 25 κλήσεις που έγιναν από το κινητό 5 από τους 8 αξιωματικούς. Ο ένας κάλεσε 13 φορές τον Συνταγματάρχη του τάγματος, ο άλλος 5, ο άλλος 3, κι ο ένας 2. Όσοι έχουν πάει φαντάροι αντιλαμβάνονται ότι σ’ έναν τέτοιο πανικό αν δεν απαντά κανείς στον ασύρματο παίρνεις απεγνωσμένα τον διοικητή σου – κι εκεί τελειώνει το αποδεικτικό υλικό της τουρκικής κυβέρνησης. Κι οι καταθέσεις που έγιναν εκ των υστέρων ήταν κατασκευασμένες – εμείς έτσι πιστεύουμε…»
Όπως επίσης τόνισε, το γεγονός ότι οι «8» έχουν καθαιρεθεί από το αξίωμά τους, οι γυναίκες όλων έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, τους έχουν “παγώσει” όλους τους λογαριασμούς και κατασχεθεί τα διαβατήρια χωρίς καμία δίκη μέσα σε 4 μήνες, κάτι πρέπει να «λέει» σε όλους.
«Αυτή είναι μια υπόθεση θανατικής ποινής. Ετσι την έχω εκλάβει προσωπικά», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το τι θα περιμένει αυτούς τους ανθρώπους όταν επιστρέψουν στη χώρα τους. «Στο Wikipedia υπάρχει ειδικό λήμμα “Τουρκικά βασανιστήρια“», ανέφερε χαρακτηριστικά….
Που βρίσκεται η υπόθεση
Όπως ο ίδιος σημείωσε επίσης, η ενημέρωση από τον Άρειο Πάγο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρξει ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα οριστεί το συμβούλιο του Αρείου Πάγου που θα εκδικάσει την υπόθεση.
Η συνέντευξη τύπου
Κατά τ’ άλλα η, συνέντευξη τύπου που επικεντρώθηκε στα γεγονότα (ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία) και στην πράξη (τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση των «8») θα συνοψιζόταν στη δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου: «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα υπάρχουν Έλληνες δικαστές που θα εκδώσουν τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, κι αν υπάρξει θέμα πολιτικής εμπλοκής, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει Έλληνας πολιτικός που θα το κάνει».
Ιδιαίτερα αιχμηρή στη συνέντευξη τύπου, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση του συγγραφέα και σκηνοθέτη, Απόστολου Δοξιάδη λίγο πριν το τέλος της:
«Όλα όσα ακούσαμε θα μπορούσαμε να τα ακούγαμε για πρώτη φορά οι αξιωματικοί είχαν ζητήσει το άσυλο. Έχουμε κάποιες εξελίξεις αλλά το παρελθόν δεν είναι λευκό. Έχουν υπάρξει Έλληνες δικαστές που αρνήθηκαν το άσυλο, έχουν υπάρξει Έλληνος εισαγγελείς που έκαναν έφεση επί δικαστικών αποφάσεων που δέχτηκαν το άσυλο. Όσο για την πολιτική εξουσία να θυμίσω ότι λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν είπε σε συνομιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι είχε την διασφάλιση ότι θα εκδοθούν οι αξιωματικοί κι ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε μόνο “Εμείς δεν συμπαθούμε καθόλου τους πραξικοπηματίες“. Αυτό δεν είναι ένα ναι ή όχι, αλλά αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά μπορεί να μπει σε διάφορες σκέψεις…» Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Δοξιάδη, καλές οι ευχές, αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας «πέρα από τη σιγουριά που εκφράστηκε από τους έγκριτους νομικούς».
Οι παρεμβάσεις στη συνέντευξη τύπου έγιναν από:
Τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκο Αλιβιζάτο
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και καθηγητή στο Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ.Κων/νο Τσιτσελίκη
Τον πρώην Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. κ. Κωστή Παπαϊωάννου
Τον δικηγόρο Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του ΔΣΑ, κ. Παναγιώτη Περάκη
Εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας
Τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρη Χριστόπουλο
Τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Σπύρο Κουλοχέρη
Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…