Σε τιμή ρεκόρ δημοπρατήθηκε η Principia Mathematica του Νεύτωνα

0

Σε τριπλάσια τιμή της αρχικής τιμή εκκίνησης έφτασε το σπάνιο βιβλίο “Μαθηματικές Αρχές Φυσικής Φιλοσοφίας” (Principia Mathematica) του Ισαάκ Νεύτωνα σε δημοπρασία του οίκου Christie’s καταγράφοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ τιμής.

Το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου πουλήθηκε αντί 3,7 εκατ. δολαρίων στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνοντας την κλασική αξία της πολύ κλασικής γνώσης του μεγάλου θεωρητικού των θετικών επιστημών. 

Το διάσημο έργο του Νεύτωνα, εκδόθηκε το 1687 από τον αστρονόμο Έντμουντ Χάλεϊ (του ομώνυμου κομήτη) σε μερικές εκατοντάδες αντίτυπα και αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Συνολικά εκδόθηκαν 400 αντίτυπα εκ των οποίων τα 80 προορίζονταν για την Ευρώπη και είχαν μικρές διαφορές από την έκδοση για το βρετανικό κοινό.

Η δημοπρασία αφορούσε ένα από τα αντίτυπα της ευρωπαϊκής έκδοσης και η τιμή του είναι περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την τιμή εκκίνησης, σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian.

Παραμένει άγνωστο ποιός αγόρασε το αριστούργημα του Νεύτωνα που είχε αρχική τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο δολάρια. Είναι η υψηλότερη αρχική τιμή για αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης. Ένα άλλο αντίγραφο είχε δημοπρατηθεί το 2013 με τιμή εκκίνησης 600.000 δολάρια ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το συγκεκριμένο αντίγραφο είναι ένα από τα ελάχιστα που προορίζονταν για το αναγνωστικό κοινό της Ευρώπης και έχει μικρές διαφορές με το κείμενο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον Νεύτωνα και τον εκδότη του αστρονόμο Έντμοντ Χάλει που έπεισε τον Άγγλο Sir,  φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο ακόμη και αν η Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Βρετανίας δεν είχε χρήματα να καλύψει τα έξοδα της.

Το κόστος της έκδοσης το κατέβαλε ο ίδιος. Σήμερα η Βασιλική Εταιρία φυλάσσει δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, καθώς και το αρχικό χειρόγραφο του Νεύτωνα.

Το έργο του βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και στον δυτικό πολιτισμό. Μαζί με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Jasper Jackson της αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «First edition of Isaac Newton’s Principia set to fetch $1m at auction» στα αγγλικά , πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner