Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

0

Ξεκινάει η διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυτή την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών – μελών στις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει και οι άλλοι 27 θα δειπνήσουν χωρίς αυτήν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αφορά τον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων με το Λονδίνο, από τη στιγμή που η Μέι εγκαινιάσει επίσημα τη διαδικασία εξόδου.

Τα 27 πια μέλη της ΕΕ, θα εξηγήσουν ότι η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ μεν, αλλά θα τονίσουν ότι θα αποκλειστεί από διάφορα φόρουμ της ΕΕ τα οποία θα συζητήσουν τους όρους «διαζυγίου».

Η δήλωση δεν θα περιέχει λεπτομέρειες για τους όρους αποχώρησης που θα δοθούν στη Βρετανία, μεταξύ αυτών και το θέμα των πολιτών κάθε πλευράς που ζουν στην αντίθετη πλευρά του νέου συνόρου Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ, παρά τις αιτιάσεις της Βρετανίας να τους δοθούν άμεσες εγγυήσεις.

Οι ηγέτες θα θυμίσουν στη Μέι ότι θέλουν να ενεργοποιήσει την διετή διαδικασία εξόδου το γρηγορότερο δυνατό. Η ίδια έχει δηλώσει θα το κάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, παρότι σχετικές νομικές διαδικασίες στο Λονδίνο μπορεί να την καθυστερήσουν. Επίσης, θα επαναλάβουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν μαζί της μέχρι να εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Ένωση θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να απαντήσει επίσημα στη Βρετανία με εντολή διαπραγμάτευσης εξόδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια περίοδος η οποία μπορεί η ίδια να επηρεαστεί από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο και Μάιο.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner