«Πολεμικό κλίμα» στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

0

Με την παρουσία, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντoνή, όλων σχεδόν των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και την παρουσία εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,o πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.

Επίσης, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδροι και εισαγγελείς, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

Αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε», ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Μητσοτάκης κατά κυβέρνησης και προτάσεις για τη Δικαιοσύνη
«Η κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα. Διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στις παρεμβάσεις που πρότεινε για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται:

  • Περιορισμό της άσκοπης καταπόνησης των δικαστών λόγω υπερφόρτωσης των πινακίων των ακροατηρίων.
  • Απλοποίηση νομοθεσίας: Με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων.
  • Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.
  • Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών: Με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία.
  • Επιπλέον, η προσπάθεια για ταχύτερη και ορθότερη απονομή Δικαιοσύνης περνάει απαραίτητα μέσα από τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του συστήματος.
  • Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης / E-Justice (ανολοκλήρωτη επί σειρά ετών): Με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και προτάσεων και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό και τη έκδοση αποφάσεων.
  • Την εγκατάσταση συστήματος μηχανοργάνωσης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών και βεβαίως τον εξοπλισμό των δικαστών με φορητούς υπολογιστές. Κάτι που εμείς θεωρούμε αυτονόητο.
  • Τον εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού και ενίσχυση στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες.
  • Τη βελτίωση των δυσμενών συνθηκών λειτουργίας των δικαστηρίων, ειδικά στα ζητήματα της καθαριότητας και της ασφάλειας, ώστε να μην αποτελούν υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
  • Την αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό δηλητήριο» σε μια εποχή που όπως είπε, «όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν.Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές.

ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης
Αιχμηρός έναντι της κ. Θάνου εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης:

«Δεν θέλω να αναφερθώ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Θα πω μόνο τούτο: η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει επιλεγεί για να συζητά με τον πρωθυπουργό -κρίσιμες μάλιστα μέρες για την απονομή δικαιοσύνης- μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
« Ας υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει…»
Ο ίδιος αναγνώρισε το βαρύ έργο των δικαστών, διαβεβαιώνοντας ότι το Ποτάμι δεν θα μπερδευτεί ποτέ στα πόδια τους και θα υπερασπιστεί τη συνταγματική επιταγή που λέει ότι η Δικαιοσύνη είναι οι ίδιοι οι δικαστές.

Η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι ζητείται από την εκτελεστική εξουσία».

Σκληρή κριτική Σεβαστίδη προς Θάνου
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ό,τι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

«Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής, ούτε ένας συνταγματολόγος, ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος».

Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της διάταξης αυτής τώρα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα:

«Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και πρόσθεσε: «Και αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τι επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;».

Η απάντηση της Θάνου
Στην ομιλία της, η κ. Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων» αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως « η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης».

Επανέλαβε τη θέση της ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών και πρόσθεσε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις.»

Π.Πικραμμένος: Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει παράταση ορίου
Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τόνισε ότι «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών» και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές., ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης είπε «θα αισθανόμουν πιο πικραμένος που δεν πρόλαβε την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη δικαιοσύνη».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner