Νέο δικαστικό επεισόδιο για Ιερά Μονή Εσφιγμένου

0

Με αγωγές εναντίον του Δημοσίου για καταβολή αποζημιώσεων από τις καταλήψεις ζηλωτών μοναχών στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, κλιμακώνεται η χρόνια αντιπαράθεση για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη μοναστική κοινωνία του Αθω.

Μοναχοί της «νόμιμης αδελφότητας» της Εσφιγμένου, προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να τους καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3.314.769 ευρώ, ως αποζημίωση για τη «θετική και αποθετική ζημία η οποία προέκυψε από κατάληψη των κτιρίων της μονής από την προηγούμενη αδελφότητα». Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί εξ αναβολής, την Τετάρτη στο Ε΄ Τμήμα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αλλά αναβλήθηκε και πάλι, τούτη τη φορά για τις 12 Ιανουαρίου του 2017.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου από φανατικούς ζηλωτές μοναχούς, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία κρατάει έως σήμερα, με θρησκευτικές εντάσεις, αντιπαραθέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δικαστικές παρεμβάσεις, ακόμα και ξυλοδαρμούς μεταξύ μοναχών.

Οι καταληψίες μοναχοί της Εσφιγμένου, που υπολογίζονται σήμερα περί τους εκατό, αρνούνται να μνημονεύσουν τον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Αθωνική πολιτεία, θεωρώντας τον «ενδοτικό» προς τον Πάπα και «προδότη» της Ορθόδοξης Πίστης, ενώ έχουν διακόψει κάθε επαφή και επικοινωνία με την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, θεωρώντας την «όργανο του παπισμού».

Κατά καιρούς, και κατόπιν προσφυγών τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες εζητείτο η παρέμβαση της πολιτείας για τη δυναμική, εάν χρειαζόταν, εκκένωση τόσο του μοναστηριού της Εσφιγμένου όσο και του φιλοξενείου της στις Καρυές, το οποίο επίσης έχουν καταλάβει φανατικοί ζηλωτές και αρνούνται να παραδώσουν στη νόμιμη αδελφότητα.

Κάποιες προσπάθειες που επιχειρήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρυνθούν οι καταληψίες του φιλοξενείου κατέληξαν σε δυναμικές συγκρούσεις μοναχών με άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες οι οποίες κάθε άλλο παρά το πνευματικό προφίλ και την αίγλη της μοναστικής πολιτείας ενίσχυαν.

Κατόπιν όλων αυτών οι δικαστικές αποφάσεις για δυναμική απομάκρυνση των ζηλωτών από την Εσφιγμένου δεν έχουν υλοποιηθεί, με την πολιτεία να αποφεύγει δυναμικές ενέργειες ώστε να προστατεύσει το κύρος του Αγιου Ορους διεθνώς.

Η νέα αδελφότητα, απαρτιζόμενη στα χαρτιά από 17 μοναχούς, από τους οποίους στις Καρυές εμφανίζονται μόνο τρεις, θεωρεί ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο για την παρατεινόμενη κατάληψη και προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας οικονομική αποζημίωση.

Share.

Comments are closed.