Αιχμηρή ανακοίνωση των «53+»: Η κυβέρνηση ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή

0

Αιχμηρή ανακοίνωση, στον απόηχο της χθεσινής κοινής παρουσίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγυλή εξέδωσε η κίνηση των «53+» κάνοντας λόγο για «ενέργεια ανέξοδου εντυπωσιασμού» και επισημαίνοντας ότι:

«Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση. Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου τόσο εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής, εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί στην ακροδεξιά ατζέντα. Η πολιτική της νομιμοποίηση, το ξέπλυμα των νεοναζί -με εθνικό μάλιστα μανδύα- δεν είναι υπόθεση ούτε γενικά της κυβέρνησης, ούτε ειδικά των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτουν δε πως «οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.»

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Η περιοδεία μέρους της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη χθες δε μπορεί παρά να εκτιμηθεί ως μια ενέργεια ανέξοδου τουλάχιστον εντυπωσιασμού. Αν ίσχυε όμως μόνο αυτό, τότε μια έκφραση δυσαρέσκειας θα αρκούσε. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.
Τουναντίον, προκύπτουν δυο κίνδυνοι που εξοργίζουν.
Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση. Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου τόσο εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής, εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί στην ακροδεξιά ατζέντα. Η πολιτική της νομιμοποίηση, το ξέπλυμα των νεοναζί -με εθνικό μάλιστα μανδύα- δεν είναι υπόθεση ούτε γενικά της κυβέρνησης, ούτε ειδικά των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αντίστροφο χρειάζεται να γίνεται.
Επιπλέον, οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός κράτους έκτακτης ανάγκης και να εκθέτει την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση, τέτοιες ενέργειες μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες.
Η διπλωματική εγρήγορση και η ανάγκη για υπεύθυνη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συνιστούν δικλείδες άμυνας και ασφάλειας.
Ας είναι κατανοητό πως το αντίβαρο στην ακροδεξιά ατζέντα είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα αποκαθιστούν και θα διευρύνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη αυτής της ατζέντας, όχι απλώς δε μας αφορά, αλλά και μας ντροπιάζει

Το ιστορικό της επίσκεψης

Στο Καστελόριζο βρέθηκαν τη Δευτέρα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο ακριτικό νησί, καθώς και τη Ρω και τη Στρογγύλη. 

Η αποστολή αναχώρησε με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ από το στρατόπεδο Σακκέτα της Αττικής και την αποτελούσαν: ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, (Ελένη Αυλωνίτου, Ιωάννη Δέδε, Ειρήνη Κασιμάτη, Γιώργο Ντζιμάνη και Δημήτρη Ρίζο, από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και Ιωάννη Αϊβατίδη, από τη Χρυσή Αυγή, Κωνσταντίνο Κατσίκη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Ιωάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων)

Θυμίζουμε ότι απογειώθηκαν από το στρατόπεδο Σακκέτα της Αττικής με προορισμό το Καστελόριζο δύο Σινούκ. Το ένα με τα πολιτικά πρόσωπα και το δεύτερο με τους δημοσιογράφους της αποστολής.

Share.

Comments are closed.