Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε σήμερα υπέρ της έκδοσης των τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Παράλληλα, ασκήθηκε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση άλλων τριών από αυτούς.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εφετών που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών με διαφορετική σύνθεση από χθες, αποφάσισε σήμερα την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα προκειμένου να δικαστούν με τις κατηγορίες: απόπειρα κατάληψης πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου και για αρπαγή ελικοπτέρου, ενώ διέγραψε την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις στρατιωτικοί δήλωσαν: «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» και ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να εκδοθούν στην Τουρκία καθώς δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη στη χώρα τους.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια με τη χθεσινή δίκη, και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία υπέρ της μη έκδοσης των στρατιωτικών, η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου έκρινε διαφορετικά
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, τόσο χθες, όσο και σήμερα ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».
Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως προς τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
Επίσης εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, έσπευσε άσκησε έφεση κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών και την τελική απόφαση θα πάρει ο Άρειος Πάγος (Β Τμήμα) όπου θα εισαχθεί η υπόθεση εκ νέου προς κρίση. Σημειώνεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει να έχει αποφασίσει αμετάκλητα μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών.
Σχετικά με σημερινή καταδικαστική, για του Τούρκους στρατιωτικούς απόφαση, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Χρήστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος άσκησαν έφεση, όπως είχαν το δικαίωμα και αναμένεται νέα απόφαση. Εάν δε και η έφεση απορριφθεί τότε οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των τριών.
Η υπεράσπισή των Τούρκων αξιωματικών, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, θεωρεί δεδομένη την προσφυγή προ τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεδομένων των εκ διαμέτρου αντίθετων αποφάσεων.
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…