Σοκ: Τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 587 δισ. στην κρίση και των Μνημονίων

0

Δέος προκαλούν τα στοιχεία ελβετικής τράπεζας, τα οποία δείχνουν πως τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 67.703 ευρώ έκαστο, κατά τη διάρκεια της κρίσης και των Μνημονίων, ενώ στην έρευνα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, που ήταν σχεδόν αποκλειστικά με δανεικά

Στοιχεία του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που εξετάζει την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες, δείχνουν πως τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο τα χρόνια της κρίσης 67.703 ευρώ έκαστο, καθώς η μέση αξία της περιουσίας τους από τα 165.410 ευρώ το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 97.706 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect) για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

Πάντως τα στοιχεία της Credit Suisse δείχνουν και τη «φούσκα» προ της κρίσης, καθώς από το 2000 ως το 2007 τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων υπερδιπλασιάστηκαν από τα 595 δισ. ευρώ ξεπέρασαν το 1,41 δισ. ευρώ! Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην έκρηξη δανεισμού που ακολούθησε της εισαγωγής της Ελλάδος στο ευρώ.

Ενδεικτικά από το 1999 ως το 2009 μόνο οι τράπεζες και το Δημόσιο δανείστηκαν πάνω από 60 δισ. ευρώ και 200 δισ. ευρώ αντίστοιχα, συντηρώντας έτσι το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης με δανεικά, αφού τα λεφτά που «έπεσαν» στη χώρα δεν χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Η ανάλυση της Credit Suisse επιβεβαιώνει τους υπολογισμούς του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz, σύμφωνα με τον οποίο η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner