Ματέο Ρέντσι: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας και παραιτούμαι

0

Την πλήρη ευθύνη της ήττας αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σε διάγγελμά του στον ιταλικό λαό, τονίζοντας πως αύριο το πρωί θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Στο διάγγελμα που απεύθυνε ο Ματέο Ρέντσι ανάφερε:

«Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το ΟΧΙ κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του “ΟΧΙ”. Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου.
Στους φίλους του ΝΑΙ που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν. Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το ΝΑΙ. Όποιος μάχεται για μια ιδέα, δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι.
Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χαράς. 
Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σ’ αυτό το Μέγαρο.
Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος. Δεν μετανιώνουμε. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το ΟΧΙ, καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ.
Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό
Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα»

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που επεδίωκε να αποκτήσει και εκλογική νομιμοποίηση μέσω του δημοψηφίσματος, ζητούσε από τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Για τον ίδιο αυτή η εκλογική αναμέτρηση έκρινε και το πολιτικό του μέλλον, καθώς όπως είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και φυσικά το έπραξε.

Αναλυτές θεωρούν ότι η παραίτηση Ρέντσι θα βάλει τη χώρα στη δίνη της πολιτικής αστάθειας εκ νέου.

Share.

Comments are closed.