Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης 3 Τούρκων στρατιωτικών

0

Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε σήμερα το αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο δικαστήριο, οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα της χώρας τους, κινδυνεύει η ζωή τους καθώς όπως είπαν, στην Τουρκία δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι σίγουρο ότι “θα υποστούν βασανιστήρια και άσχημη αντιμετώπιση“.

Την Τρίτη, πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα τριών ακόμα Τούρκων στρατιωτικών.

«Κρίνετε ανθρώπους όχι πολιτική». «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει». «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες». Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα λόγια των τριών Τούρκων αξιωματικών προς τα μέλη του συμβουλίου Εφετών, το οποίο σήμερα αποφάσισε ομόφωνα να να πει «όχι» στην έκδοσή τους στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι Έλληνες δικαστές, υιοθετώντας στην σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας αποφάσισαν σήμερα να μην εκδώσουν τους τρεις από τους από τους οχτώ συνολικά Τούρκους αξιωματικούς στην γειτονική χώρα. Έτσι, απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους, ενώ αύριο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται να αποφανθούν για άλλους τρεις Τούρκους εκζητούμενους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

«Η ελληνική δικαιοσύνη κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενη τις δυτικές αξίες, που βάλλονται συνεχώς, λαμβάνοντας μια σθεναρή θέση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων έναντι πιθανών πολιτικοδιπλωματικών συμφερόντων. Η διεθνή νομιμότητα είναι ενιαία και διαχρονική και δεν πρέπει να την επικαλούμαστε αποσπασματικά και όπως μας συμφέρει», δήλωσε αποκλειστικά στο fourtounis.gr o κ. Όμηρος Ζέλιος ένας εκ των δικηγόρων των τριών εκζητουμένων Τούρκων αξιωματικών

Share.

Comments are closed.