Μαθητές με μπουφάν και γάντια γιατί το σχολείο δεν έχει πετρέλαιο για θέρμανση

0

Με μπουφάν, κασκόλ, σκουφάκια και γάντια έκαναν μάθημα τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στο Κούμανι της ορεινής Ηλείας, αφού οι δεξαμενές πετρελαίου ήταν άδειες και το καλοριφέρ δεν είχε δουλέψει ούτε μια ώρα. Χθες, μη αντέχοντας το τσουχτερό κρύο μέσα στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί με την παρότρυνση και των γονέων, έβγαλαν τα παιδιά στο προαύλιο για να… ζεσταθούν.

Σ’ ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και 506 κατοίκους, όπου η θερμοκρασία είναι μονίμως 7 βαθμούς χαμηλότερη από τα πεδινά και που κάθε χρόνο ο χιονιάς κάνεις την εμφάνισή του από νωρίς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεψαν την προμήθεια πετρελαίου. Έτσι, αν και από τις αρχές Νοέμβρη στο σχολείο θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το καλοριφέρ, μέχρι χθες, 1η Δεκέμβρη, στην δεξαμενή δεν υπήρχε ούτε σταγόνα πετρελαίου, με αποτέλεσμα, να μην έχει λειτουργήσει ούτε για μια ώρα το καλοριφέρ.

Αποδεκατισμένο το σχολείο

Στο σχολείο φοιτούν 53 μαθητές (41 στο Δημοτικό και 12 στο Νηπιαγωγείο) από το Κούμανι και από το διπλανό χωριό, τη Φολόη. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ποτέ παραπάνω από τους μισούς, αφού κάποια παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι συναχωμένα και κάποια άλλα δεν πηγαίνουν καν, με ευθύνη των γονιών τους, προκειμένου να τα προστατεύουν από το ενδεχόμενο ασθένειας.

Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και αυτά τα παιδιά που έχουν πάει στο σχολείο, να μην μπορούν να κάνουν μάθημα κανονικά, αφού οι εκπαιδευτικοί, όταν από μια τάξη λείπουν τα 4 από τα παιδιά, μοιραία δεν μπορούν να προχωρήσουν την ύλη.

Με αερόθερμα και μπουφάν

Οι εκπαιδευτικοί, μη έχοντας άλλη επιλογή, προσπαθούν να βρουν τρόπους να «σπάσουν» λίγο την παγωμένη ατμόσφαιρα των αιθουσών, χρησιμοποιώντας μικρά θερμαντικά σώματα. Στο Νηπιαγωγείο, έχει διαθέσει ένα σώμα κάποιος γονέας ενώ σε άλλη τάξη του Δημοτικού ο εκπαιδευτικός έχει φέρει στο σχολείο ένα αερόθερμο από το σπίτι του. Βεβαίως, οι μαθητές παραμένουν στην τάξη με τα μπουφάν, τα γάντια και τα σκουφάκια τους.

Χθες όμως, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς το πρωί, ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και οι περισσότεροι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, για να μην «ξυλιάσουν» όπως χαρακτηριστικά είπαν. Κι έφτασαν σ’ αυτό το σημείο, έχοντας ήδη κάνει υπομονή αρκετές ημέρες, μετά τις υποσχέσεις του δήμου – όπως είπαν – που μετέθετε την ημέρα της προμήθειας του πετρελαίου από μέρα σε μέρα.

Έτσι και οι εκπαιδευτικοί, με την παρότρυνση των γονέων, έβγαλαν τα υπόλοιπα παιδιά στο προαύλιο για να ζεσταθούν. Μιλώντας μάλιστα στην εφημ. «Πατρίς» δήλωσαν αποφασισμένοι, να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

«Γραφειοκρατικός ο λόγος της καθυστέρησης»

Χθες το μεσημέρι, λίγη ώρα μετά τη διαμαρτυρία των γονέων, έγινε μεταφορά μικρής ποσότητας πετρελαίου – ώστε να λειτουργήσει σήμερα το πρωί το καλοριφέρ – και γύρω τις 10:00, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Δεββές, θα γίνει η προμήθεια για το σύνολο της ποσότητας, όχι μόνο στο σχολείο του Κούμανι αλλά και στα σχολεία των Δ.Ε Δίβρης και Λασιώνος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους φτάσαμε, την 1η Δεκέμβρη, το σχολείο να μην έχει θέρμανση, εξήγησε πως οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, εξαιτίας της αλλαγής του Νόμου που αφορά τις προμήθειες.

Τέλος, ζήτησε συγνώμη από τα παιδιά για την «ταλαιπωρία» στην οποία έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες και καθησύχασε γονείς και μαθητές ότι το πρόβλημα λύθηκε και δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν για το υπόλοιπο του χειμώνα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner