Categories: Κοινωνία

ΠΟΕΔΗΝ: Συνθήκες πολέμου επικρατούν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων

Σήμερα παρακολουθούσε τον υφυπουργό Υγείας κ. Πολάκη σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να παρουσιάζει στοιχεία για το χώρο της υγείας, της οποίας είναι αρμόδιος. Προς στιγμήν νόμισα ότι ζούσα σε άλλον πλανήτη, σε άλλη χώρα. Όλα ήταν ωραία και καλά, κατά τον υφυπουργό.

Χρήματα υπήρχαν στη διάθεση των νοσοκομείων, προσωπικό είχε προσληφθεί κλπ. Ρε μπας κι έχει δίκιο ο άνθρωπος και τα παρουσιάζουν στραβά κι ανάποδα τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής», σκέφτηκα προς στιγμήν στιγμήν, μέχρι που έφτασε στα χέρια μου η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία με προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων επικρατούν συνθήκες… πολέμου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ γίνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και όχι από επαγγελματίες υγείας.

Υπάρχουν δραματικές καθυστερήσεις στην παράδοση των ασθενών και συνήθως σε ρόλο τραυματιοφορέα και νοσηλευτή είναι οι συνοδοί των ασθενών

Η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία. Η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 5 έως 8 ώρες. Έκτακτα περιστατικά περιμένουν ώρες να εξεταστούν. Στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής από την ώρα που προσέρχεται ο Ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του μεσολαβούν και 12 ώρες  Η έλλειψη τραυματιοφορέων ξεπερνά το 70%.

Η «ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ σε 61 νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι γεμάτη «σκιές» με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Δείτε τι κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ σε 61 νοσοκομεία
«ΑΧΕΠΑ». Σε κάθε εφημερία υποδέχεται 700-800. Η αναμονή κυμαίνεται σε 4-5 ώρες, ιδίως στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Οι Νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σ’ ένα ωράριο. Οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι – η κάλυψη φτάνει μόλις το 30%.
«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». Το νοσοκομείο μπαίνει σε εφημερία 8 φορές τον μήνα, αλλά καταγράφει έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων έως και 40%. Οι ασθενείς στα  ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, πολυθρόνων μεταφοράς ασθενών.
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης. Πηγαίνουν κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει. Η αναμονή φτάνει τις 6 ώρες.  Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων.
Γ.Ν.Θ. «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». Η  διαλογή ασθενών  γίνεται στα ΤΕΠ από Νοσηλεύτρια και όχι Ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο, που στεγάζεται στον αύλιο χώρο εκτός ΤΕΠ. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές  του Νοσοκομείου, αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό. Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Δέχεται 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. Το 60% των ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 8 ώρες στα παθολογικά, 7 ώρες στα χειρουργικά, 5 ώρες τα παιδιατρικά, 5 ώρες στα καρδιολογικά κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο.
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ΝΙΚΑΙΑΣ. Μη οργανωμένο ΤΕΠ. Ανεπαρκείς χώροι υποδοχής όπως και στη Βραχεία Νοσηλεία. Μεγάλος συνωστισμός ασθενών και συνοδών. Μεγάλη αναμονή που υπερβαίνει τις 7 ώρες. Στο ΤΕΠ υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. Υπάρχει μόνο ένας Διευθυντής και ενός Επιμελητή Α’. Το Νοσηλευτικό Προσωπικό μειώθηκε στο μισό. Από 12 Νοσηλευτές υπηρετούν 6 και από 10 Τραυματιοφορείς απέμειναν 4. Οι συνοδοί κουβαλούν μόνοι τους τα φορεία και τα καρότσια.
«ΘΡΙΑΣΙΟ». Η χωροταξική υποδομή του ΤΕΠ κρίνεται ανεπαρκής λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών (έως 850 ) που προσέρχονται σε κάθε Γενική Εφημερία. Η Ιατρική Στελέχωση του ΤΕΠ είναι μηδαμινή, 1 Ιατρός Δ/ντής – Προϊστάμενος και 1 Επιμ. Β΄. Η Νοσηλευτική Στελέχωση κρίνεται ανεπαρκής  ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς. Οι συνοδοί κουβαλάνε τους Ασθενείς μόνοι τους. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και πεπαλαιωμένος. Συχνά γίνονται διακομιδές εκτάκτων περιστατικών λόγω βλάβης αξονικού τομογράφου, αδυναμίας αντιμετώπισης λόγω έλλειψης αντίστοιχης ειδικότητας (θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική), μη ύπαρξη διαθέσιμης κλίνης. 
«ΑΤΤΙΚΟΝ».  Μεγάλος συνωστισμός συνοδών και αρρώστων καθώς η εφημερία χρησιμοποιείται και για την είσοδο τακτικών εισαγωγών. Σε χειμερινούς μήνες δεν φτάνουν ούτε τα καθίσματα και είναι εύκολη η μετάδοση μεταδιδόμενων ασθενειών. Τον μεγάλο όγκο της εφημερίας την έχουν τα παθολογικά ιατρεία. Δεν μπορούν να αντέξουν στο βάρος των εισαγωγών και στέλνουν σε όλα τα τμήματα σε βάρος των χειρουργημένων ασθενών. Δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης των μολυσματικών ασθενών (μεταδιδόμενες ιώσεις). Το προσωπικό που απαρτίζει την εφημερία είναι επικουρίες από τα υπόλοιπα τμήματα που ήδη υπολειτουργούν. Το διοικητικό δεν είναι προσωπικό του ΤΕΠ αλλά από τα διάφορα τμήματα της διοικητικής υπηρεσίας. Στα ΤΕΠ υπάρχει 1 γιατρός επιμ. Χειρουργικής και 2 επικουρικοί. Οι υπόλοιποι στελεχώνονται από τα τμήματα του νοσοκομείου. Μεγάλος χρόνος αναμονής (5 ώρες) λόγω των πολλών περιστατικών που προσέρχονται εφημερία (κατά μέσο όρο 1200). Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε τραυματιοφορείς. Λόγω της πολύωρης αναμονής και της πλημμελούς φύλαξης, έχουν συμβεί περιστατικά σε γιατρούς και προσωπικό.
ΚΑΤ. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού. Εφημερεύει καθημερινά. Στα ΤΕΠ προσέρχονται κατ’ έτος 100.000 Ασθενείς. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί η Βραχεία Νοσηλεία 17 κλινών. Στην Αναζωογόνηση παρκάρονται βαριά Ασθενείς, πολυτραυματίες, αναπνευστικά διασωληνομένοι πάνω από πέντε ημέρες. Σύμφωνα με το νόμο οι Ασθενείς πρέπει να διασωληνώνονται και το πολύ σε 48 ώρες να διακινούνται σε ΜΕΘ. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».  Το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας τελεί υπό συνθήκες πολέμου όπως χαρακτηριστικά λένε οι εργαζόμενοι των ΤΕΠ  λόγω της υπερβολικά μεγάλης κίνησης και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Οι  αναμονές των ασθενών ξεπερνούν τις 5 ώρες.  Τα ράντζα αναμονής ξεκινούν από τα εξωτερικά ιατρεία και παραμένουν σε ράντζα και στις κλινικές.
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ». Ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων. Το Νοσοκομείο αποτελεί  κορμό των εφημεριών μέσα στο λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών.
Γ.Ν.Α. «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ». Κάθε 4 ημέρες που εφημερεύει στα ΤΕΠ πηγαίνου πάνω από  650 ασθενείς. Μεγάλος μέσος όρος αναμονής. 5 ώρες στο Παθολογικό και 2 ώρες στα υπόλοιπα Ιατρεία. Μεγάλες ελλείψεις στα ΤΕΠ σε Τραυματιοφορείς και Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Εφημερεύει ανά 4 ημέρες και υποδέχεται περί τους 900 ασθενείς, από τους οποίους εισάγονται για νοσηλεία οι 150. Οι ώρες αναμονής είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών. Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Λείπουν 70 Τραυματιοφορείς. Η κάλυψη είναι με επικουρικό προσωπικό. 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Εφημερεύει κάθε μερα ως τις 14.30 και δέχεται 100 άτομα ανά εφημερία. Λόγω βαρύτητας των περιπτώσεων οι ώρες αναμονής είναι από 2 έως 8 ώρες. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων. Στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν οι Ασθενείς και πέντε ώρες μετά το τέλος της εφημερίας.
Γ.Ν. «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» : Εφημερία έως τις 14.30 μεσημέρι. Προσέρχονται 150 έως 200 ασθενείς σε κάθε εφημερία, με την αναμονή να κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες. Γίνονται 15 εισαγωγές σε κάθε εφημερία. Ελλείψεις σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ.
«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Ανά εφημερία το νοσοκομείο εξυπηρετεί 1000 έως 1200 άτομα. Μεγάλος χρόνος αναμονής από 4 έως 8 ώρες. Εισάγονται σε κάθε εφημερία 120 έως 150 ασθενείς. Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν το 40%. Στους Τραυματιοφορείς οι ελλείψεις ξεπερνάνε το 70%. Δεν υπάρχει βραχεία Νοσηλεία.
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Δέχεται  350 άτομα σε κάθε εφημερία εκ των οποίων εισάγεται για νοσηλεία το 1/5. Συχνοί είναι οι διαπληκτισμοί μεταξύ των ασθενών και προς το προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους. Η βραχεία Νοσηλεία 14 κλινών γεμίζει και οι Ασθενείς παραμένουν στη Βραχεία πέντε ώρες μετά το πέρας της εφημερίας.  
Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ.  Σοβαρά  προβλήματα με την πλήρη έλλειψη προσωπικού ασφάλειας. Ελλείψεις Ιατρών Ειδικευμένων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Έλλειψη υλικών. Συντηρείται το Νοσοκομείο από Δωρεές. Έλλειψη προστατευτικών μέσων, αν και στο Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει καθημερινά, προσέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες με λοιμώδη Νοσήματα.
Γ.Ν. ΚΩ. Σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν Ιατροί πολλών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει παιδίατρος. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να απευθύνονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά ιατρεία ή να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους.  Έλλειψη μεγάλη σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Προσωπικό Φύλαξης στα ΤΕΠ. Οι διακομιδές είναι πολλές. Οι καθυστερήσεις ειδικά λόγω κακοκαιρίας στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.
Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ.  Μεγάλη η έλλειψη σε Ειδικευόμενους Ιατρούς, Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς, για την κάλυψη των ιατρείων των ΤΕΠ. Αυξημένη ζήτηση λόγω κάλυψης των προσφύγων. Απουσία Ιατρών Ειδικοτήτων, έλλειψη Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για την λειτουργία των ΤΕΠ – στις 3 Νοεμβρίου 2016 Επαγγελματίας Υγείας που έκανε διαλογή των περιστατικών, γρονθοκοπήθηκε από ασθενή. Στα ορθοπεδικά περιστατικά η αναμονή ξεπερνά τις τρεις ώρες. Διακομιδές αιμορραγικών περιστατικών και άλλων εκτάκτων σοβαρών περιστατικών προς εφημερεύοντα Νοσοκομεία των Αθηνών, επειδή δεν λειτουργεί ο αξονικός όλο το εικοσιτετράωρο. Λείπουν ειδικευμένοι Ιατροί.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού αλλά και σε εξοπλισμό όπως μόνιτορ, οξύμετρα, πιεσόμετρα κ.λπ. Απαιτούνται  3-4 ώρες για να εξεταστεί και διαγνωστεί ο ασθενής. Δεν υπάρχει μόνιμη φύλαξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά επεισόδια. Πολλές φορές λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ οι Ασθενείς προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα.
Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Δεν υπάρχουν χωριστά ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ στελεχώνονται με Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό των Κλινικών. Μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση και διάγνωση. Το σύνολο των περιστατικών γίνονται διακομιδές επειδή δεν λειτουργεί η Παθολογική κλινική και οι Αναισθησιολόγοι μετακινούνται στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Δεν διαθέτει αντιδραστήρια και δεν γίνεται η αιματολογική εξέταση τροπονίνη, για την διάγνωση του εμφράγματος.
Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ. Δεν υπάρχει οργανωμένο ΤΕΠ παρότι επιβάλλεται με την υφιστάμενη Νομοθεσία. Το ΤΕΠ στελεχώνεται από το ιατρικό Προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 1 έως 3 ώρες.
Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ. Δεν υπάρχει οργανωμένο ΤΕΠ. Η Ιατρική στελέχωση γίνεται με ενεργές πρόσθετες και εθελοντικές εφημερίες. Ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια. Γίνεται διακομιδή περιστατικών λόγω αδυναμίας κάλυψης ή για διάγνωση επειδή δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος.
Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ. Το ΤΕΠ, ως αυτόνομο τμήμα λειτουργεί από το 2008 και από το 2010 σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός για το τμήμα. Καταγράφεται αύξηση των προσερχομένων ασθενών κατά 40%, γεγονός που σημαίνει ατελείωτες ουρές, μεγάλος χρόνος αναμονής και ταλαιπωρίας. Η απουσία ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο όπως παιδοχειρουργού, αγγειοχειρουργού υποβάλλουν τους ασθενείς σε περαιτέρω ταλαιπωρία με διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία. Συχνά το ΤΕΠ λειτουργεί δίχως την παρουσία Τραυματιοφορέων. Η μεταφορά Ασθενών στις ΜΕΘ και στα εργαστήρια γίνεται από Ιατρούς και Νοσηλευτές.
Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ. Δεν υπάρχει  μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Πολλές ώρες αναμονής (ξεπερνούν τις 5 ώρες). Συχνά γίνονται επεισόδια μεταξύ Ασθενών και συνοδών.
Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Υπάρχει ένας γιατρός στο ΤΕΠ, Διευθυντής. Τραγική έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Χωροταξική υποδομή, κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε άθλια κατάσταση. Συχνές διακομιδές Ασθενών λόγω έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Ένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ υποδέχεται ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διακομίζονται έκτακτα περιστατικά από όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω απουσίας ιατρικών ειδικοτήτων στα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ. Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ και ελάχιστοι νοσηλευτές. Οι ασθενείς διακομίζονται σε όμορα νοσοκομεία με κίνδυνο της ζωής τους. Εκτός της ταλαιπωρίας και τον κίνδυνο για τη ζωή τους, επιβαρύνονται οι ασθενείς με τα έξοδα μετακίνησης αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ. Δεν λειτουργεί ΤΕΠ αλλά Σταθμός Πρώτων Βοηθειών που υποδέχεται και αντιμετωπίζει το σύνολο των επειγόντων περιστατικών αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Υπηρεσίες παρέχουν αποκλειστικά Αγροτικοί Ιατροί. Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους από διακομιδές σε άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων ειδικευμένων Ιατρών.
Γ.Ν.ΧΑΝΙΩΝ. Εφημερία κάθε μέρα με μεγάλη επισκεψιμότητα. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Γ.Ν.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.  Παρόλο που εφημερεύει κάθε μέρα δεν υφίσταται ως αυτόνομο τμήμα. Τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Τις περισσότερες εφημερίες νύχτας υπάρχει κάλυψη μόνο από 1 άτομο. Επίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Συχνές διακομιδές λόγω έλλειψης Ιατρών Ειδικοτήτων.
Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ. Εφημερία κάθε μέρα. Τεράστια έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κάλυψη με 2 άτομα το απόγευμα και 1 τη νύχτα. Προβλήματα λόγω παλιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κακής κτιριακής υποδομής. Συχνές διακομιδές λόγω έλλειψης Ιατρών Ειδικοτήτων.
Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ. Εφημερία κάθε μέρα. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Η κάλυψη σε απογευματινή βάρδια είναι 2 άτομα και νυχτερινή βάρδια 1. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει λόγω του παλιού και ελλιπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Το πρόβλημα εντείνεται όταν υποχρεούνται λόγω καταστάσεων να δανείζουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΕΚΑΒ. Οι διακομιδές είναι συχνές.
Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ». Παρόλο που εφημερεύει μέρα παρα μέρα, με επισκεψιμότητα από 600 έως 800 άτομα, δεν υφίσταται ως αυτόνομο τμήμα με αποτέλεσμα οι γιατροί των ειδικοτήτων να εφημερεύουν στις κλινικές τους και στο ΤΕΠ. Τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (1 νοσηλεύτρια καλύπτει 2-3 ιατρεία). Το Ακτινολογικό τμήμα που καλύπτει και τις εφημερίες του ΤΕΠ έχει ελάχιστο προσωπικό (οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και άδειες).  Σε ορισμένες εφημερίες υπάρχει μετακίνηση τεχνολόγου από το ΠΕΔΥ.
Πα.Γ.Ν.Η. Εφημερία μέρα παρά μέρα, με επισκεψιμότητα από 600 έως και 800 άτομα. Κάλυψη τριτοβάθμιων περιστατικών για τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Το κυριότερο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα σε ορισμένες εφημερίες να ζητείται κάλυψη προσωπικού από κλινικές. Ανά διαστήματα παρουσιάζεται έλλειψη αναλωσίμων καθημερινής χρήσης.
Κοινό χαρακτηριστικό στη λειτουργία των ΤΕΠ όλων των νοσοκομείων της υγειονομικής περιφέρειας της Κρήτης, εκτός από την έλλειψη προσωπικού, είναι η μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας, κυρίως μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων από τις συνθήκες εργασίας καθώς και λόγω έλλειψης προσωπικού ασφαλείας παρατηρούνται πολλά κρούσματα βίας από χρήστες των υπηρεσιών και συνοδούς. Η ανυπαρξία ΕΚΑΒ, η έλλειψη Ιατρών και εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών.
Γ.Ν.“Γ’ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.  Εφημερεύει τις ζυγές μέρες του μήνα. Ο χώρος των ΤΕΠ βρίσκεται δίπλα στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα στο χώρο προαυλίου και εισόδου να περνάνε όλα τα επείγοντα περιστατικά. Στον χώρο των ΤΕΠ λειτουργούν ιατρεία όπως, παθολογικό, χειρουργικό και καρδιολογικό και σε απόσταση δεκάδων μέτρων λειτουργούν ιατρεία, όπως, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογικό, Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Ω.Ρ.Λ., εξαιτίας αυτού οι ασθενείς περιπλανώνται άσκοπα ψάχνοντας τα ιατρεία. Τμήμα ανάνηψης δεν υπάρχει. Κάποιες μέρες την εβδομάδα σε εφημερία  δεν λειτουργεί το αιμοδυναμικό, λόγω έλλειψης προσωπικού  και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Λόγω έλλειψης Αγγειοχειρουργών τόσο στο νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ όσο και στο ΠΓΝΙ οι ασθενείς μεταφέρονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στον χώρο των ΤΕΠ λειτουργεί σηπτικό χειρουργείο τις πρωινές ώρες, όπου το απόγευμα και την νύχτα λειτουργεί ως χώρος βραχείας νοσηλείας  των ασθενών. Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. Τα καρότσια μεταφοράς ασθενών και τα φορεία πανάρχαια, με πολλά τεχνικά προβλήματα. Χρήζουν  ανανέωση. Το προσωπικό των ΤΕΠ (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, βοηθητικό) κυκλοφορεί με ότι στολή έχει ο καθένας, άλλο χρώμα, άλλο σχέδιο, κλπ..
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Εφημερεύει τις μονές μέρες του μήνα. Δεν είναι αυτόνομο το ΤΕΠ, υποστηρίζεται από γιατρούς των κλινικών και επικουρικούς. Λόγω έλλειψης χειριστών και ιατρών το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί στον χώρο των ΤΕΠ έως τις 8 το βράδυ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι συνοδοί να περιπλανώνται στο νοσοκομείο ψάχνοντας το ακτινολογικό. Και με την μεγάλη έλλειψη των τραυματιοφορέων η περιπλάνηση γίνεται δυσκολότερη.  Μηχάνημα υπερήχων καρδίας δεν υπάρχει στο χώρο των ΤΕΠ. Τεχνητή πολλές φορές έλλειψη αναλωσίμων και  μη εφοδιασμός του τμήματος έγκαιρα, λόγω παντελής έλλειψη προσωπικού βοηθητικού και  εργατών. Φορεία  και καρότσια μεταφοράς χρειάζονται αντικατάσταση. Η φύλαξη είναι υποτυπώδης, και πολλές φορές έχουν καταγραφεί επεισόδια ξυλοδαρμών. 
Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ».  Στο νοσοκομείο λειτουργεί αυτόνομο ΤΕΠ αλλά λειτουργεί μόνο με Ιατρούς Γενικής Ιατρικής και αγροτικούς, Υπάρχουν μέρες ακάλυπτες με μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Δεν υπάρχουν Ιατροί ειδικευόμενοι για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Πολλά περιστατικά διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους.
Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΤΩΝ.  Στο νοσοκομείο Φιλιατών δεν λειτουργεί οργανωμένο ΤΕΠ, παρότι προβλέπεται ο σχετικός χώρος για την λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων της μονάδας βραχείας νοσηλείας καθώς και σηπτικού χειρουργείου. Για την λειτουργία του δεν επαρκεί το ιατρικό και πολύ περισσότερο το νοσηλευτικό προσωπικό. Συχνές είναι οι διακομιδές εκτάκτων περιστατικών με κίνδυνο της ζωής τους.  Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο ΦΙΛΙΑΤΩΝ εφημερεύει καθημερινά και ότι το ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας δεν περιλαμβάνει στο πλήρωμά του Ιατρό. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στους χώρους των ιατρείων και πολλές φορές στους χώρους των χειρουργείων, όταν για παράδειγμα χρήζουν διασωληνώσεις και παραμονή τους. Πολύωρη είναι η παραμονή τους στους χώρους των Ιατρείων, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ (αν βρεθεί) και γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.  Στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας  προβλέπεται επιπλέον και λειτουργία ΤΕΠ στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία στην οποία το ΤΕΠ του νοσοκομείου θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο.
Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Οι εφημερίες του νοσοκομείου είναι καθημερινές, διότι είναι το μοναδικό στην Κέρκυρα. Υπηρετούν σε κυκλικό ωράριο (12) νοσηλεύτριες και (1) η υπεύθυνη. Το ιατρικό προσωπικό των ΤΕΠ μόνιμοι και επικουρικοί είναι (3) και καλύπτουν και τις κλινικές(1 παθολόγος, 1 χειρουργός και 1 ορθοπεδικός). Οι καθημερινές εφημερίες καλύπτονται με μόνιμους ειδικευμένους και ελάχιστους ειδικευόμενους. Ο χρόνος αναμονής την τουριστική περίοδο, Μάρτιο έως Οκτώβριο,  είναι τουλάχιστον  4 ώρες. Δεν υπάρχει φύλαξη και ενίοτε έχουν καταγραφεί περιστατικά ξυλοδαρμού προς το προσωπικό. Ο τομέας ΕΚΑΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με δύο έως τρία ασθενοφόρα δεν καλύπτει και αναγκάζονται οι πολίτες κυρίως το καλοκαίρι να μεταφέρουν τους ασθενείς με δικά τους μέσα ή πληρώνοντας τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των δύο κλινικών της Κέρκυρας. Τα καρότσια και τα φορεία έχουν καταστραφεί, καμία επισκευή, λόγο μειωμένου προϋπολογισμού. Αιμοδυναμικό δεν υπάρχει. Στεφανιογραφίες, σπινθηρογραφήματα και triplex δεν γίνονται, οδηγούνται στους ιδιώτες ή στα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα  την οικονομική επιβάρυνση τόσο των ιδίων καθώς και του ίδιου του κράτους, αλλά και την μετανάστευση των οικογενειών τους. Είναι καθημερινές οι διακομιδές, τουλάχιστον 3 με 4 από το ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με γενικούς και ειδικευόμενους Ιατρούς με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι εξωτερικοί ασθενείς όπως επίσης οι νοσηλευόμενοι Ασθενείς. Οι λιγοστοί κλινικοί γιατροί αναγκάζονται να τρέχουν εξουθενωμένοι πάνω-κάτω με σαφή κίνδυνο της υγείας των ασθενών. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία με τις καθυστερήσεις να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Η κάλυψη των ΤΕΠ γίνεται με γενικούς γιατρούς και όποτε επιτρέπει ο φόρτος εργασίας με κλινικούς γιατρούς. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε Νοσοκομεία των Αθηνών.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Τα ΤΕΠ καλύπτουν οι γενικοί και αγροτικοί γιατροί. Στο Καρδιολογικό Ιατρείο, ειδικότητα πρώτης γραμμής και κομβικής σημασίας η άμεση αντιμετώπιση για τη ζωή του ασθενούς, καλύπτεται με δύο (2) ειδικευμένους Ιατρούς, οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν 15 μέρες ο καθένας, έχοντας την ευθύνη της κλινικής συν την κάλυψη του ΤΕΠ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ. Η κάλυψη του ΤΕΠ γίνεται επί το πλείστον με γενικούς γιατρούς που μετακινούνται από τα ΚΥ του Ν. Ηλείας. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία (Πάτρα).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με εξουθενωμένους πια γενικούς ή αγροτικούς γιατρούς. Πολλές φορές για εκτίμηση από κάποιο ειδικευμένο γιατρό διακομίζεται περιστατικό σε άλλα Νοσοκομεία (μέχρι και στην Πάτρα). Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ. Αν και Νοσοκομείο κορμός αδυνατεί να καλύψει έστω και τυπικά στα ΤΕΠ τις ανάγκες των πολιτών. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. Δεν υπάρχει κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕ. Κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς όταν η βασική ειδικότητα της Χειρουργικής ακόμα και για τους νοσηλευόμενους(εφημερίες)  γίνεται με συνεχείς μετακινήσεις χειρουργών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία.
Γ.Ν.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – Γ.Ν.ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ – Γ.Ν.ΜΟΛΑΩΝ. Και τα τρία νοσοκομεία λειτουργούν με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων Ιατρών, Νοσηλευτικού προσωπικού και ανυπαρξία Ιατρικοτεχνολογικού Εξοπλισμού.
Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ. Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στα ΤΕΠ,  λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού  προσωπικού. Παράλληλα γίνονται πολλές διακομιδές από άλλα νοσοκομεία όπως από το  Γεν Νοσοκομείο Σαντορίνης, το Γεν Νοσοκομείο Νάξου και γενικότερα από όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Δεν υπάρχει φύλαξη στο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά εντάσεις από τους πολίτες. Εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο διακομιδών από πλωτό ιδιωτικό σκάφος.
Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ. Μόνο δέκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται στα ΤΕΠ σε   24ώρη λειτουργία για εφημερία που ουσιαστικά καλύπτει  τα Δωδεκάνησα.  Δεν υπάρχει διαλογή των περιστατικών των ασθενών. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Υπάρχουν μόνο 16 για να καλύπτουν το σύνολο του νοσοκομείου σε 24ωρη βάρδια. Στο χώρο των ΤΕΠ δεν υπάρχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Ο εξοπλισμός του χώρου ανανεώθηκε με μεγάλη δωρεά  ιδιωτικής εταιρείας.
Γ.Ν. ΧΙΟΥ. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί στον χώρο των ΤΕΠ λόγω της αυξημένης έλλειψης  Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού. Η προσέλευση των ασθενών αυξήθηκε κατά 50% λόγω των μεταναστών που υπάρχουν στο νησί. Λόγω έλλειψης Ιατρών διακομίζονται Ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία.
Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Δεν λειτουργούν ακόμη οργανωμένα ως ΤΕΠ. Οι μεγάλες ελλείψεις Τραυματιοφορέων, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των Ασθενών που πολλές φορές διεκπεραιώνεται με την βοήθεια των Συνοδών. Σοβαρό έλλειμμα υπάρχει και στην κατανομή των χώρων και ιδιαιτέρως στην μονάδα βραχείας Νοσηλείας όπου τα σχετικά κρεβάτια δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να παραμένουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ αρκετές ώρες ακόμη και ημέρες.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού όπου στα 21 υπηρετούντα άτομα οφείλονται 2.500 ρεπό. Μεγάλες ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, όπου στα 15 υπηρετούνται άτομα οφείλονται 2.250 ρεπό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των ασθενών. Μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών τις ημέρες εφημερίας ειδικά τις απογευματινές ώρες που υπάρχει αναμονή πάνω από 3 ώρες.
Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ. Μεγάλη η έλλειψη σε ειδικευόμενους ιατρούς και σε ειδικούς για κάλυψη των ιατρείων ΤΕΠ. Μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα. Στο Νοσοκομείο ενώ υπάρχει Αναισθησιολόγος δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Υπάρχει ένα μικρό αναπνευστηράκι φορητό και προσπαθούν με αmbu μέχρι να έρθει αεροδιακομιδή.
Γ.Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Ασυντήρητος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Λείπει ένας καρδιογράφος. Λόγω έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών συχνές διακομιδές εκτάκτων περιστατικών προς Νοσοκομεία άλλων πόλεων.
Γ.Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Ελλείψεις Ιατρικού Προσωπικού. Συχνές διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών. Δεν υπάρχει φύλαξη στο ΤΕΠ. Καταγράφονται επεισόδια.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης:  Προχωρά η κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας της Πεύκης

Η δέσμευση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη και της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για…

5 λεπτά ago

Επιστολή  Χάρη Δούκα, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, για το κλαμπ στη Βουλιαγμένης

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών,…

34 λεπτά ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Με τα κυριακάτικα τσιτάτα του κ. Μητσοτάκη δεν λύνονται τα προβλήματα της παιδείας

Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι  κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…

7 ώρες ago

Ιράν: Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei, που έβγαλε τα ρούχα της για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ

Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…

10 ώρες ago

Στο κατάμεστο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου αναβίωσαν τα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του ‘40

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…

15 ώρες ago

Χάρης Ρώμας: «Ο Σίμος Ρούσσος δεν στήριξε τους συμβασιούχους του Δήμου Χαλανδρίου, εκτός ειδικών εξαιρέσεων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…

15 ώρες ago