Χάσμα σε εργασιακά, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικά, ενεργειακά

0

Ένα εικοσιτετράωρο πριν φθάσει στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για μια «συνολική συμφωνία», η χθεσινή τρίωρη τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών και θεσμών έπεσε στο κενό, δεδομένου ότι παραμένουν ανοικτά θέματα με κυριότερο τα εργασιακά, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια», δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης:

1.Στα εργασιακά: οι δανειστές επιμένουν σε ακραίες θέσεις και η κυβέρνηση αντιστέκεται. «Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει» έλεγαν χαρακτηριστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται:

  • Ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
  • Για τις ομαδικές απολύσεις δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.
  • Αρνείται την θέσπιση του lock out.

2.Το θέμα στα Ενεργειακά είναι να ανοίξει η αγορά Ενέργειας. Ζητάνε να έχει πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιέζουν να ανοίξουν τα μερίδια της αγοράς στην λιανική, δηλαδή ποιοι και πώς θα πουλήσουν την παραγωγή της ΔΕΗ.

3.Στα δάνεια παραμένουν τα δύο ανοικτά θέματα που θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Το βασικό είναι αν θα κουρευτούν οφειλές από ΦΠΑ και «πανωτόκια» σε δάνεια από τράπεζες.

Share.

Comments are closed.