Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος

0

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος

Εξέπνευσε στις 23:18, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».

Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Βιογραφία του Κ. Στεφανόπουλου

Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Γιος του επίσης πολιτικού Δημητρίου Στεφανόπουλου, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και από το 1954 άσκησε τη δικηγορία στην Πάτρα.

Υπήρξε πολιτικός και νομικός, επανειλημμένα βουλευτής και υπουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995.

Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964.

Μετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μαζί της βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου.

 Σε επακόλουθους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976 και Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977).

Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε Υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981 ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ.

Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζί με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).

Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της, καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, ο Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους, ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1995 έως το 2005, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Διατήρησε το σεβασμό πολλών πολιτών και μετά το τέλος της Προεδρίας του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας.

Η απρόσμενη συνέντευξη του Κωστή Στεφανόπουλου στη μαθητική εφημερίδα του 1ου Δημ Σχολείου Ψυχικού

%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b11Η φωτογραφίες που έχουμε αναρτήσει είναι από την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Πρόεδρος στη μαθητική εφημερίδα του 1ου Δημ. Σχολείου Ψυχικού Η ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΑΣ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότη Π. Ψυχικού το Δεκέμβρη 2000. Ήταν μια συνέντευξη που έγινε χωρίς κανένα ραντεβού, λόγω δικής μας άγνοιας, και οφειλόταν στην απλότητα του Προέδρους αλλά και στην ευαισθησία του προς τα παιδιά.
«Κωνσταντίνος: Κύριε Πρόεδρε, πώς νιώθετε για την τιμή που σας κάνει ο Δήμος Ψυχικού και σας ανακηρύσσει επίτιμο δημότη;
Πρόεδρος.: Νιώθω πολύ περήφανος γιατί οι συμπολίτες μας, οι συμπατριώτες μας μου έκαναν αυτή τη πολύ μεγάλη τιμή. Και είδατε τι σπουδαία γιορτή οργανώθηκε.
Νίκος: Με τη μεγάλη σας πείρα, θεωρείτε ότι η εκπαίδευση και οι μαθητές είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες γενιές; Και σε τι πρέπει να βελτιωθεί οπωσδήποτε;
Πρόεδρος.: Παιδιά μου, δεν έχω εγώ τώρα τη δυνατότητα να γυρίζω τα σχολεία για να κάνω τη σύγκριση. Πρέπει να συνεννοηθούμε και να βρεθούμε μια μέρα και να συζητήσουμε από κοντά. Να σας πω εγώ τις εντυπώσεις μου για την παιδική μου ηλικία. Να μου πείτε εσείς τις εντυπώσεις σας τις σημερινές και έτσι να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Δυστυχώς δεν έχω και παιδιά στην ηλικία σας για να μαθαίνω από αυτά. Ο δε εγγονός μου, που πάει στη δεύτερη δημοτικού δεν είναι σε θέση να με ενημερώσει για την κατάσταση των σχολείων.
Ράνια: Θα θέλατε κ. Πρόεδρε να στείλετε ένα μήνυμα σε όλους τους συμμαθητές μας, μέσα από την εφημερίδας μας;
Πρόεδρος: Θέλω να στείλω το μήνυμα της αγάπης. Οι μεγάλοι άνθρωποι στα χρόνια όπως είμαι εγώ έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη και στοργή για όλα τα παιδιά και μάλιστα τα μικρά παιδιά. Γιατί σεις είσαστε η ελπίδα του τόπου. Εσείς είσαστε το μέλλον του τόπου. Εμείς φεύγουμε. Είναι η σειρά μας να φύγουμε και σας η σειρά σας να ‘ρθείτε. Λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι το μήνυμα είναι αγάπης, υπερηφάνειας και ελπίδας για το μέλλον. Να είναι όλα τα παιδιά μας καλά.
Ράνια: Πότε νομίζετε πως θα μπορέσετε να επισκεφθείτε το σχολείο μας;
Πρόεδρος: Όποτε με καλέσετε. Να βρούμε μια ημερομηνία που να είναι κατάλληλη και να έρθω πολύ ευχαρίστως και κει να κουβεντιάσουμε με ακόμη μεγαλύτερη άνεση απ’ ότι το κάνουμε τώρα.»
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι τότε μαθητές: Νίκος Καμηλάρης, Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης και Ράνια Κούρου και φωτογράφος ήταν η τότε μαθήτρια Κυβέλη Κομνηνού Γ’

Πρόεδρε, καλό σου ταξίδι!

Share.

Comments are closed.