Ανοίγει η πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις και Καταργείται το υπουργικό βέτο

0

Ανοίγει την πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις από το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα. Στο προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα υπάρχει αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Θα υπάρχει προέλεγχος

Η γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά.

Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

Το θέμα αυτό ενδιαφέρει τους δανειστές γιατί στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πλεονάζον προσωπικό που ενδεχομένως προκύψει θα χρειαστεί να απομακρυνθεί. Με το σημερινό καθεστώς οι μαζικές απολύσεις προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στο τέλος απορρίπτονται γιατί καλείται να πάρει απόφαση πολιτκό πρόσωπο (ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας) με τυπική έγκριση αλλά… οι απολύσεις γίνονται με ξαφνικά λουκέτα όπως αυτά που έχουν βάλει μεγάλες επιχειρήσεις (Ηλεκτρονική, Sprider, Softex κ.ά.)

Ανέβασμα του πήχη των απολύσεων

Ανοιχτό είναι και το θέμα να αυξηθούν τα όρια των νόμιμων απολύσεων καθώς η κ. Αχτσιόγλου περιορίστηκε χθες στο να επαναλάβει ότι διαφωνεί με τη θέση των δανειστών.

Ποια είναι τα όρια σήμερα;

Τα όρια των απολύσεων σήμερα είναι:

  • μέχρι 6 εργαζόμενοι το μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και
  • 5% και έως 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω
  • Για επιχειρήσεις με προσωπικό ως 20 άτομα οι απολύσεις είναι ελεύθερες, που σημαίνει ότι μια μικρή και μεσαία επιχείρηση των 18 ατόμων έχει δικαίωμα «σήμερα» να τους διώξει όλους και «αύριο» να τους επαναπροσλάβει με άλλες συμβάσεις ή να τους αντικαταστήσει με νέο «αίμα». 

Οι δανειστές, με πρώτο το ΔΝΤ, αλλά και τη σιωπηρή θέση των Ευρωπαίων, προτείνουν να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων και το 5% να φτάσει ως και 10% που είναι το όριο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner