Επιτέλους! Συμφωνία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για συγκρότηση του ΕΣΡ

0

 «Λευκός καπνός» βγήκε, μετά από πέντε συνεδριάσεις, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ. Εμείς πάντως από το μεσημέρι σας είχαμε προϊδεάσει ότι σήμερα θα τελείωνε το ζήτημα αυτό που τόσο πολύ ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά είχαμε γράψει στην ανάρτησή μας με θέμα «Τον Θ. Κουτρομάνο προτείνει και ο Βούτσης για πρόεδρο του ΕΣΡ»: «Πάντως υιοθέτηση της πρότασης της ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα στην Διάσκεψη των προέδρων και αν συνδυαστεί με νέες διαβεβαιώσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου Παππά ως προς το σκέλος του αριθμού των αδειών μπορεί να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.»

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:

Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Είκοσι βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην πρόταση του Νίκου Βούτση και τέσσερις δήλωσαν «παρών» (Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παππάς, Μάριος Γεωργιάδης).

Έτσι καταλήξαμε στην πολυπόθητη συναίνεση

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κ Βούτσης, παρουσιάζοντας τη συμβιβαστική του πρόταση κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων. Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκ μέρους των κομμάτων

Ανδρέας Λοβέρδος: Λυπάμαι που δεν το σκεφτήκαμε εμείς

«Λυπάμαι που δεν το σκεφτήκαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο τον οποίο ο κ. Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «χαιρόμαστε που οι συνάδελφοι της ΝΔ άλλαξαν στάση».

Θανάσης Παφίλης: Η άποψή μας είναι σταθερή

«Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν τον χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,

«Αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά η άποψή μας είναι σταθερή» πρόσθεσε.

Σπύρος Λυκούδης: Υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

«Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ.

“Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

Μάριος Γεωργιάδης με επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης για την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση αναφορικά με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ.

«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων».

Τελικώς δήλωσε «παρών».

Β. Μεϊμαράκης: Δέχθηκα φίλια πυρά επειδή συμφώνησα στο όνομα Μορώνη

«Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση.

«Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη.

Τ. Κουράκης: Ευκαιρία να προχωρήσουμε στην εξυγίανση

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος.

Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Share.

Comments are closed.