Categories: Οικονομία

Χάος στις αγορές από τη νίκη του Trump στις ΗΠΑ

Αντιμέτωποι με τις ανησυχίες τους, για τις συνέπειες της εκλογικής νίκης του D. Trump, έρχονται, πιο έντονα από ποτέ, οι επενδυτές διεθνώς.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε στις 16.251,54 με πτώση 5,36%. Στην Κίνα ο CSI 300 κινείται σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,36%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι απώλειες για τον δείκτη Hang Seng διαμορφώνονται σε 2,96%. Πτωτικά σε ποσοστό άνω του 2,5% κινείται και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο -5,14%.

Μεγάλες απώλειες και στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο NZX υποχωρεί 3,24%, παρόμοια εικόνα στην Ταϊβάν με τον δείκτη Taiex στο -2,98%, ενώ κατακόρυφη πτώση 5,68% καταγράφει στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200.

Την ίδια στιγμή τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν πτώση άνω του 4%, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 750 μονάδες -παρουσιάζοντας εικόνα χειρότερη και από εκείνη μετά το Brexit- ενώ στις αγορές εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται, καταδεικνύοντας την τάση των επενδυτών για αναζήτηση επενδυτικών «καταφυγίων».

Όπως εξηγούν ξένοι αναλυτές, οι επενδυτές φοβούνται από τη νίκη του Trump που θα προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή οικονομία και το διεθνές εμπόριο, αποθαρρύνοντας τη Fed να αυξήσει, όπως έχει προαναγγείλει, τα αμερικανικά επιτόκια το Δεκέμβριο, μια κίνηση που οι αγορές αναμένουν εδώ και καιρό.

Ακραίες μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος

Το δολάριο καταγράφει σοβαρές απώλειες στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρώντας έως και άνω του 2% έναντι του ευρώ, έως το 1,1300, ενώ οι απώλειες έναντι του ιαπωνικού νομίσματος -που θεωρείται ασφαλές “καταφύγιο” διαμορφώνονται σε 2,79% στα 102,204 γεν. Έναντι της βρετανικής στερλίνας το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 1,12%.

Απολύτως ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται, είναι και το γεγονός ότι το μεξικανικό πέσο σημειώνει πτώση έως και 13% στην αγορά συναλλάγματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το νόμισμα σε διάστημα άνω των δύο δεκαετιών.

Ανοδικά κινείται και το δολάριο Αυστραλίας, που έναντι του αμερικανικού ενισχύεται σε ποσοστό 1,6%.

Στο μεταξύ, κέρδη 4,6% σημειώνει η τιμή του χρυσού, στα 1.334 δολάρια η ουγκιά.

Ωστόσο, τόνισε ότι δε θα σχολιάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ιαπωνίας στις αγορές, με το δολάριο να έχει χάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% της ισοτιμίας του έναντι του γιεν, η ισοτιμία του οποίου αυξάνεται, αμέσως μετά την έναρξη τηλεοπτικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

17 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

17 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

17 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

23 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

1 ημέρα ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago