Τουρκία: Σταδιακά και με προσοχή η ανακαίνιση του Τοπ Καπί

0

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα μεγάλα έργα αναστήλωσης του ανακτόρου Τοπ Καπί, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς ακόμη μήνες. Με κόστος που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια, η αναστήλωση αποσκοπεί στην αντιστήριξη της αίθουσας του θησαυροφυλακίου, όπου είχαν εντοπισθεί επικίνδυνες ρηγματώσεις, απειλώντας τη στατικότητα του ιστορικού κτίσματος της Πόλης.

Η ανακαίνιση του Τοπ Καπί, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», πρόκειται να γίνει βήμα βήμα, καθώς διάφορα κτίσματα, για το οποία διατυπώνονται φόβοι όσον αφορά τη στατική τους σταθερότητα, θα πρέπει να ενισχυθούν.

Αυτό απάντησε το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας σε σχετική ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, προκειμένου να ενισχυθούν όλα εκείνα τα σημεία του Τοπ Καπί που χρήζουν ενίσχυσης ακολούθως με το σχέδιο που έχει ξεκινήσει από τα περασμένα χρόνια και εξακολουθεί.

Το έργο ανακαίνισης του κτιρίου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν διαπιστώθηκαν μεγάλες ρωγμές στο θησαυροφυλάκιο του παλατιού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το κόστος της ανακαίνισης θα ανέλθει στα δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των ρωγμών είχε οδηγήσει και στο κλείσιμο της πρόσβασης των τουριστών σε κάποιους χώρους.

Η ανέγερση του ανακτόρου Τοπ Καπί

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1459 και αρχικά το κτιριακό σύμπλεγμα λεγόταν Νέο Παλάτι, προκειμένου να γίνεται διακριτό από παλιότερα κτίσματα. Το όνομα Τοπ Καπί το έλαβε κατά τον 19ο αιώνα. Στο πέρασμα των αιώνων το παλάτι επεκτεινόταν και ενώ σημαντικά έργα ανακαίνισης έγιναν μετά τον σεισμό του 1509 και τη φωτιά του 1665.

Μετά τον 17ο αιώνα το Τοπ Καπί μοιάζει να χάνει τη σημαίνουσα θέση που είχε, καθώς οι σουλτάνοι εκείνης της περιόδου προτιμούσαν να περνούν τον χρόνο τους σε νέα ανάκτορα στον Βόσπορο.

Το 1856 η αυλή του σουλτάνου μεταφέρεται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, το πρώτο ανάκτορο ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας στην Πόλη. Κάποιες λειτουργίες ωστόσο, όπως το νομισματοκοπείο και η αυτοκρατορική βιβλιοθήκη, παρέμειναν στο Τοπ Καπί.

Η μετατροπή του σε μουσείο

Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1923, το ανάκτορο Τοπ Καπί μετατράπηκε με κυβερνητική απόφαση σε μουσείο το οποίο διοικείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε κάποιους μόνο από τους χώρους του ανακτόρου όπου μπορεί να θαυμάσει έργα οθωμανικής τέχνης αλλά και πορσελάνες, ενδύματα, όπλα και ασπίδες όπως εξάλλου και μικρογραφίες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πολλά άλλα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner