Σαφείς αιχμές κατά πάντων – μη εξαιρουμένου, εκ των πραγμάτων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – άφησε ο Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου Παιδείας για την απόφαση της απομάκρυνσής του από το υπουργείο.
Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο πρώην υπουργός εμφανώς συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή, απάντησε για την απομάκρυνση του από υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής, αφήνοντας αιχμές για τον αλλά και για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Δεν μου επισημάνθηκαν από τον Πρωθυπουργό προβλήματα ή καθυστερήσεις, κατά τις ιδίαν συναντήσεις μας» ανέφερε ο κ. Φίλης, εκφράζοντας το παράπονό του για τον Αλέξη Τσίπρα που τον απομάκρυνε από το υπουργείο.
«Το αντίθετο αν κρίνω από τις θετικές αναφορές στο έργο της παιδείας που έγιναν χθες. Παρόλα αυτά αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνας μη προβιβάσιμος βαθμός», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
«Σε τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο» συνέχισε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας σε όσους απορούν, όπως είπε, για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ανέφερε: «Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια».
Μιλώντας για την κόντρα του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ανέφερε πως υπήρξε ένα «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» εναντίον του, το οποίο εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Νωρίτερα είχε αναφέρει: «Η απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας».
Μίλησε ακόμη για «πρόθυμους» πολιτικούς φωτογραφίζοντας τον συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Καμμένο, ο οποίος, κατά τον αρχιεπίσκοπο, είχε δεσμευθεί στον Ιερώνυμο ότι θα έριχνε την κυβέρνηση για χάρη της Εκκλησίας.
Επί της ουσίας, χαρακτηρίζοντας ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Εκκλησίας την απομάκρυνση υπουργού από την κυβέρνηση, κατ’ ουσία έριξε τα βέλη του κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος, εκ της θέσεώς του και διά της απόφασης για απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, επί της ουσίας ανέχθηκε αυτήν την «παραθεσμική συμπεριφορά».
Επιπλέον κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο πως υιοθετεί ακροδεξιά στοιχεία με την άρνησή του για την ανέγερση του τεμένους και την κάλυψη που παρέχει στους ακροδεξιούς ιερωμένους υπενθυμίζοντας ότι στο θέμα του τεμένους είχε συμφωνήσει ακόμη και ο μακαριστός Χριστόδουλος.