New York Times: Ταινία τρόμου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι πλειστηριασμοί

0

Συνέντευξη με έναν συνταξιούχο που του έχουν περικόψει τη σύνταξη κατά 35% και οποίος πρέπει να πληρώνει τα δάνεια του σπιτιού του έκανε η αμερικάνικη εφημερίδα New York Times.

Ο 63χρονος συνταξιούχος λογιστής, Μιχάλης Χάνης, αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει την κατάσταση και σημειώνει: «Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου».

Και όμως η κατάσταση στην Ελλάδα όπως γράφει η εφημερίδα, μοιάζει σαν ταινία τρόμου για όσους έχουν δάνεια και συνεχίζει: «Όπως τα χρέη της χώρας μεγάλωσαν, έτσι και τα δικά του χρέη. Τώρα έχει ενταχθεί και αυτός στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους μετά το ξαφνικό κύμα των κατασχέσεων που έπληξε φέτος τη χώρα».

Η πραγματική πρόκληση για τον κ. Χάνη είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά δεν υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα, γράφουν οι New York Times. Όμως, ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, προσθέτει το δημοσίευμα.

Και η New York Times συνεχίζει: «Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ότι αφορά τα χρέη προς τράπεζες. Οι αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Όμως, την άνοιξη η κυβέρνησε ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι. Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι»

Οι NYT αναφέρονται και σε πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε πως φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015. Οι συμβολαιογράφοι πάντως, υπογραμμίζει η εφημερίδα, λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό, ο οποίος λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά: «Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Δεχόμαστε περίπου 500 κλήσεις κάθε ημέρα» καταλήγει. 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Niki Kitsantonis της αμερικάνικης εφημερίδας New York Times με τίτλο «Greek Homeowners Scramble as Repossession Looms: ‘It’s Like a Horror Movie’» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.