Τηλεοπτικές άδειες: Επικοινωνιακό τέχνασμα και αλλαγή πολιτικής η πρόταση για τον Πολύδωρα

0

Να αιφνιδιάσει προσπαθεί η κυβέρνηση με την πρότασή της να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ το ιστορικό στέλεχος της Δεξιάς και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας και για όσους θυμιάστε «ο στρατηγός άνεμος».

Από το πρωί του Σαββάτου στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτανε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση είχε βρει πρόσωπο το οποίο, θεωρούσε, ότι δύσκολα θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί. Κι ενώ τα ονόματα έδιναν και έπαιρναν, ελάχιστοι –μπορεί και κανείς – δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτός θα ήταν ο Βύρων Πολύδωρας.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ανέβηκε τα σκαλοπάτια του Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι η πρόταση που του έγινε ήταν τιμητική και υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση αποδοχής της ήταν: «με συνταγματική συμμόρφωση να αποδεχθούμε την απόφαση του ΣτΕ. Το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση για Πολύδωρα;

Αν και η πρόταση της κυβέρνησης αιφνιδίασε αρκετούς, εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχουςτου Μαξίμου.

Ο πρώτος, αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να «στριμώξει» πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία καταδεικνύοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Υποδεικνύοντας ένα πρόσωπο όπως τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μαξίμου θεώρησαν ότι είτε η ΝΔ θα αναγκαστεί να τον αποδεχτεί είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα εκτεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά.

Από την άλλη, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι στην κυβέρνηση επιχειρούν, πλέον, στροφή 180 μοιρών καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον Πολύδωρα ήρθε και η ανακοίνωση του Νίκου Παππά για παράλληλη επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡαπό τον υπουργό Επικρατείας, όπως προέβλεπε ο νόμος Παππά. Πρόκειται στην ουσία για κατάργηση βασικής αρχής του νόμου Παππά τον οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης καθώς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής από το Μαξίμου επέμεναν ότι πρώτα θα κατατεθεί ο νόμος – γέφυρα και ακολούθως θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντίον της πρότασης Πολύδωρα

Τελικά η πρόταση-έκπληξη της κυβέρνησης βρήκε μόνο τη στήριξη των ΑΝΕΛ και αρνητική σύσσωμη την Αντιπολίτευση.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο Βύρων Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει την ηγεσία του ΕΣΡ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ανακοίνωσε μάλιστα νομοθετική ρύθμιση, τη Δευτέρα, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. «Τα πρόσωπα θα εξεταστούν μετά» εξηγεί.

Το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ στήριξε την πρόταση: «Χαιρετίζουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να αναλάβει ο κ. Βύρων Πολύδωρας καθήκοντα Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται για το ΕΣΡ τον υπουργό της ζαρντινιέρας, το πρόσωπο που πρότεινε τη σύμπραξη του χώρου από τον οποίο προέρχεται με τη Χρυσή Αυγή.

Αρνητικό στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εμφανίστηκε το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παίζει με τους θεσμούς.

Χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twiter: «Όταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα… το ‘βαλε στα πόδια.»

Το ΚΚΕ από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε παιχνίδια και παζάρια για την πίτα των ΜΜΕ, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων δεν διευκρινίζει αν θα ψηφίσει τον Β. Πολύδωρα, αλλά επισημαίνει ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. 

«Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση. Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση

Share.

Comments are closed.