Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποιεί το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας
Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία υπό τον Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση που έλαβε η ομοσπονδιακή επιτροπή των Σοσιαλιστών. Αυτή η απόφαση ελήφθη εν μέσω αντεγκλήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων.
Συγκεκριμένα με ψήφους 139 υπέρ έναντι 96 κατά και 2 να μην ψηφίζουν η επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της προσωρινής ηγεσίας για αποχή από την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι.
Η απόφαση αυτή διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον συντηρητικό πρωθυπουργό, μετά από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Le Monde, η απόφαση ελήφθη στη λογική του «μικρότερου κακού», με το Σοσιαλιστικό κόμμα να παραμένει πάντως διχασμένο ως προς το αν είναι προτιμότερο να κηρυχθούν νέες εκλογές ή να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ραχόι.
«Δεν θεωρώ ότι είναι ντροπιαστικό. Αποχή δεν σημαίνει στήριξη. Το Σοσιαλιστικό κόμμα φθάνει σε αυτό σημείο μετά από έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο και σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, που σχετίζεται με την έλλειψη κυβέρνησης στην χώρα», υποστήριξε στην ομιλία του ο Χαβιέ Φερνάντεθ, προσωρινός πρόεδρος των Σοσιαλιστών.
Οι υποστηρικτές της αποχής στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είχαν -όπως φαίνεται- τον τελευταίο λόγο.
Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας και σπουδαίος…
Η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου αποτελεί θεσμική και ηθική…
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου και το Χαμόγελο…
Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα που ενδέχεται να…
Με αφορμή την ερώτηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη Θράκη ο Εκπρόσωπος Τύπου…
Την ημέρα αυτή, μια απόφαση τριών δικαστών φαινομενικά συντρίβει το όνειρο της Μαρίν Λεπέν (Marine Le…