Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Διόρισαν ιμάμη στην Αγία Σοφία 

0

Στον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά προχώρησαν οι αρμόδιοι στην Τουρκία, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σύμφωνα με την τούρκικη ιστοσελίδα haberler.com, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet

Προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με την Αγία Σοφία

  1. Οικουμενικός Πατριάρχης: «Σεβόμαστε τους μουσουλμάνους, αλλά να σέβονται κι αυτοί την Αγία Σοφία»
  2. Τουρκία: Ο ιμάμης απαγγέλει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά
  3. Η Αγία Σοφία γίνεται «τζαμί» για 30 μέρες για να διαβάζουν το Κοράνι για το Ραμαζάνι
  4. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner