Πρόεδρος ΔΣΑ: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή συνιστά απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης

0

«Ο διασυρμός δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι “επικηρύσσονται” λόγω της ανεπιθύμητης στάσης που τηρούν στις διασκέψεις των δικαστικών οργάνων, αποτελεί ευθεία βολή κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και δυσάρεστο οιωνό για το μέλλον, ενόψει της σοβαρότητας του διακυβεύματος», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων  του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, με αφορμή την διαρροή προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας που θα αποφανθεί για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, ο κ.  Αλεξανδρής υπογραμμίζει ότι «είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχεται, συνιστά βαρύτατη προσβολή του κράτους δικαίου».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι «σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές που πλήττουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής με την δια του Τύπου παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» και συνεχίζει.

«Είναι δε όχι μόνον ποινικά αξιόλογες, αλλά και προκλητικά αγοραίες, όταν στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού, ο οποίος όλως συμπτωματικά (!) υπηρετεί σε Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού, αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος επιτείνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι  η τέλεση των επίμαχων -ποινικά αξιόποινων- πράξεων συμπίπτει χρονικά με εκκρεμή διάσκεψη του δικαστηρίου αυτού».

Το δικηγορικό σώμα, τονίζει ο κ. Αλεξανδρής, «στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής για την προάσπιση του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αντιδρά σε τέτοιου είδους βαρύτατες προσβολές». Αντιστέκεται -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ-  «στην επικράτηση του κιτρινισμού και της φαυλότητας που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς, ενώ η κατίσχυση των συνταγματικών αξιών αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, για την οποία διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, χωρίς προϋποθέσεις».

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη έναντι πάντων», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και επισημαίνει: «Και βεβαίως το γεγονός ότι οι δικαστικοί λειτουργοί – όπως και κάθε φορέας κρατικής εξουσίας- πρέπει να ελέγχονται δεν συνιστά καινοφανή διαπίστωση. Εγείρονται όμως ερωτήματα, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να επιδεικνύει μια αμφίσημη στάση, με δεδομένο ότι  βάση της παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα του δικαστικού λειτουργού τίθεται το προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση της χρήσης και αξιοποίησης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Η τήρηση και διαφύλαξη της νομιμότητας είναι ευθύνη όλων».

Share.

Comments are closed.