ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο επαναπροσδιορισμού και πιθανού ανασχηματισμού

0

Μήνυμα προς τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους, αλλά και προς τους υπουργούς της κυβέρνησης περί ανασχηματισμού, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε την Πέμπτη τις εργασίες του στο κατάμεστο Tae Kwon Do.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Φώτη Κουβέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες, τόσο από τους εργαζόμενους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, όσο και από την ομάδα 400generation, που έπιασε στον “ύπνο” την ασφάλεια και αφού έφτασε στην κεντρική είσοδο του γηπέδου και φώναξε συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Αλέξη Τσίπρα

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, τα βλέμματα στράφηκαν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας – οικονομία, αξιολόγηση, τηλεοπτικές άδειες–, αλλά και στην περίοδο του δημοψηφίσματος, την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τις αδυναμίες του και το μέλλον του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Περάσαμε από συμπληγάδες αλλά μείναμε όρθιοι. Και από τις μάχες που δώσαμε βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι και πιο ισχυροί.»

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και κυρίως προς τους δανειστές.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς Βερολίνο και Βρυξέλλες ήταν ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και εκείνοι. Επομένως, όταν ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί και τα μέτρα για το χρέος.

Αυτή η αξίωση ήταν και η είδηση της χθεσινής ομιλίας και ένα από τα δύο σημεία όπου οι σύνεδροι χειροκρότησαν περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο ήταν στο κλείσιμο της ομιλίας του, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για τα «σκυλιά που δεν έχουν δόντια να δαγκώσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην περίοδο πριν το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα «θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας», προσθέτοντας πως «προκειμένου να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του δεν διστάσαμε να φτάσουμε ως τα άκρα».

«Εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα. Οδηγηθήκαμε ακόμη και σε στάση πληρωμών. Στον μεγάλο εφιάλτη των θεσμών αλλά και των παγκόσμιων αγορών χρήματος, που όμως είχαν φροντίσει να μετριάσουν, από τη λειτουργία του σχεδίου την ποσοτικής χαλάρωσης, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δε θα επέλεγε να πάει. Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στον Ευρωπαϊκό δρόμο – όπως οι Συνεδριακές μας αποφάσεις όριζαν άλλωστε- και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση.»

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ.

Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα ανασχηματισμού, λέγοντας ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».

Το καλωσόρισμα στον Φώτη Κουβέλη και ο χαιρετισμός του Πάνου Καμμένου

Παρών στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ήταν και ο Φώτης Κουβέλης, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές ήταν η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στο Φώτη Κουβέλη. Χαιρετίζοντας την παρουσία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Δραγασάκης συμπλήρωσε με νόημα «του συντρόφου Φώτη».

Νωρίτερα, κατά την είσοδό του στο στάδιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε προς τον Φώτη Κουβέλη, για να τον καλωσορίσει στις εργασίες του συνεδρίου.

Αίσθηση προκάλεσε και ο χαιρετισμός του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με την προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι», για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε με έμφαση ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα «μέχρι να ελευθερωθεί η χώρα, μέχρι να φύγουν οι δανειστές».

Ξεσήκωσε τη Νεολαία η παρουσία του Ντεμιρτάς

Η παρουσία της ηγετικής φυσιογνωμίας της τουρκικής Αριστεράς Σελαχατίν Ντεμιρτάς ξεσήκωσε τους συνέδρους και κυρίως τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της νεολαίας του κόμματος είχαν από νωρίς πάρει θέσει στα ορεινά του Κλειστού, έχοντας απλώσει πανό το οποίο έγραφε: «Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξει, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ»

Πανό, φέιγ βολάν και συνθήματα

Για τον διαγωνισμό με τον οποίο δόθηκαν οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, διαμαρτυρήθηκαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που έστησαν τις κάμερές τους για να καλύψουν το Συνέδριο και τοποθέτησαν σε αυτές και το γνωστό πλέον καρτελάκι με το σύνθημα «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις».

Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκάλεσε μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, που αυτοαποκαλούνται 400generation και πιάνοντας στον “ύπνο” την ασφάλεια, έφτασε στην κεντρική είσοδο του γηπέδου φώναξε συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η ομάδα των διαδηλωτών πέταξε φυλλάδια στα οποία ανέφεραν: “2016 πόρισμα της επιτροπής σοφών, υποκατώτατος μισθός 448 ευρώ! Να τους μπλοκάρουμε”.

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια επιφανειακή και κουραστική απολογία εσωτερικής κατανάλωσης. Καμία έμπνευση, κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, αλλά και καμιά συγνώμη απέναντι στον ελληνικό λαό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει με την πολιτική του» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει: «Η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, όλοι οι Έλληνες που ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε, του έχουν γυρίσει την πλάτη…. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εκλογές τώρα για μια νέα αξιόπιστη πολιτική εξόδου από την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, που σημειώνει: «Τέτοιος θρίαμβος το δημοψήφισμα που το όχι του λαού έγινε ναι σε όλα, όσα ζητούσαν οι δανειστές. Δοξάστε τον. Κρίμα που οι αποκαλύψεις του Πούτιν στον Ολάντ για το τύπωμα δραχμών του χάλασε τη φιέστα».

Δείτε βίντεο από την είσοδος του Αλ. Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε βίντεο με τον χαιρετισμό του Πάνου Καμμένου στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε το διαφημιστικό βίντεο του 2oυ Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Με την Αριστερά Μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει

Δείτε σε βίντεο με τη Βούλα Κεχαγιά να δίνει το ρεπορτάζ της για το 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 13-10-2016

Δείτε σε βίντεο με τον Κώστα Πλιάκο να δίνει το ρεπορτάζ του για το 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 13-10-2016

Share.

Comments are closed.