Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι και επίσημα ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ

0

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα, όπως αναμενόταν, τον διορισμό του Αντόνιο Γκουτέρες, στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για πέντε χρόνια από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Ο 67χρονος Γκουτέρες θα γίνει ο ένατος ΓΓ του ΟΗΕ, αντικαθιστώντας τον 72χρονο Μπαν Γκι-μουν από τη Νότια Κορέα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να είναι ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» και ότι θα προσεγγίσει με ταπεινότητα τις διεθνείς υποθέσεις, θέτοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της άσκησης των καθηκόντων του. Δεσμεύτηκε να αγωνιστεί εναντίον του «λαϊκισμού» και της «ξενοφοβίας».

«Η ποικιλομορφία μας ενώνει, δεν μας χωρίζει», είπε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση. «Πρέπει να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτή τη συμμαχία ανάμεσα σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις ή τους βίαιους εξτρεμιστές από τη μια και τις εκφράσεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από την άλλη πλευρά», συνέχισε ο επόμενος Γενικός Γραμματέας. «Η μια ενισχύει την άλλη και πρέπει να μπορέσουμε να αγωνιστούμε εναντίον τους με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση να ορίσει τον Γκουτέρες επόμενο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πορτογάλος κέρδισε άλλους 12 υποψήφιους, ανάμεσά τους και επτά γυναίκες, παρότι είχαν υπάρξει πολλές φωνές που κάλεσαν να αναδειχθεί για πρώτη μια φορά μια γυναίκα στο αξίωμα.

Ο Γκουτέρες δεσμεύθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η προστασία και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών θα αποτελέσει προτεραιότητά του. Δεσμεύτηκε να προωθήσει την ισότητα των φύλων και εντός του ΟΗΕ.

«Επιλέξαμε έναν υποψήφιο που είναι έτοιμος να ξεπεράσει την επιμονή στην ορολογία και τα ακρώνυμα και τις στείρες ενημερώσεις και να δράσει πραγματικά», είπε η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ απευθυνόμενη στη Γενική Συνέλευση. «Γνωρίζει ότι το μοναδικό μέτρο της δουλειάς μας εδώ είναι αν βοηθάμε ή όχι, αν υποστηρίζουμε ή όχι, αληθινούς ανθρώπους».

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για τη Συρία, δύο ημέρες πριν από τις νέες συνομιλίες για τη σύρραξη. «Όποιοι κι αν είναι οι διχασμοί, είναι σημαντικότερο να ενωθούμε», είπε ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ. «Είναι ώρα να δώσουμε μάχη για την ειρήνη», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση» της διεθνούς κοινότητας να «τερματίσει τα δεινά του συριακού λαού».

Share.

Comments are closed.