Γκίκας Χαρδούβελης: Ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα 40 δισ. ευρώ

0

Σφοδρή επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την τακτική της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε και που οδήγησε τη χώρα σε τεράστια ζημιά, εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9.84.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει. Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε».

Και συνέχισε: «Ο κ. Στουρνάρας απηχούσε την άποψη της ΕΚΤ η οποία είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να δώσει δανεικά σε μια πτωχευμένη χώρα. Για να δώσει χρήμα ζητάει collaterals δηλαδή εγγυήσεις. Δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει. Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

«Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ. Αν το σκεφθεί κανείς ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος, αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης» επεσήμανε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Καταφέραμε και ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, όχι όσα περιμέναμε, 5 με 6 δισ. και χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως. Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως» κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner