2,8 δις περιμέναμε, 1,1 δις πήραμε. Κατά τ’  άλλα «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα»

0

Το χειρότερο σενάριο της νέας «σαλαμοποίησης» της υποδόσης επαληθεύτηκε στο Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι, αντί των 2,8 δισ. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση μόνο του 1,1 δισ. ευρώ, που συνδέονται απόλυτα με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων.

Για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν το Eurogroup λάβει επαρκή στοιχεία ότι η Αθήνα έχει πληρώσει το 80% της προηγούμενης υποδόσης, που προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες για να δώσει και τυπικά το πράσινο φως για το 1,1 δισ. ευρώ. Εάν έως τότε έχουν λάβει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων με βάση τη συμφωνία, τότε μπορεί να δοθεί αυτομάτως έγκριση και για αυτό το ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup της 24ης Οκτωβρίου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το θέμα τεχνικό, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως η συλλογή των στοιχείων προχωρά και θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε και στο θέμα του χρέους, καθώς με την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αφού, όπως είπε το ζήτημα δεν ετέθη στο τραπέζι, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε χαρακτηριστικά πως υπάρχει η απόφαση του Μαΐου και «δεν σκοπεύω να ανοίγω το θέμα του ελληνικού χρέους κάθε μήνα». Κανένα στοιχείο δεν έδωσε και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις και

Νομίζουμε ότι αντιλαμβάνεστε ποιοι είναι οι λόγοι που το Eurogroup εκταμιεύει το 1,1 δισ. από τα 2,8 δισ. ευρώ, και ασφαλώς συνειδητοποιείτε τι θα ακολουθήσει. Κατά τα’ άλλα στη Βουλή Τσίπρας και Μητσοτάκη κονταροχτυπιούνται… φυσικά για την εξουσία και… όχι για τον ελληνικό λαό!!!

Share.

Comments are closed.