Παράταση του ορίου συνταξιοδότησης ανώτατων δικαστών εξετάζει η κυβέρνηση

0

Το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς και η θέση της Θάνου, που όπως είπε, «ήταν πολύ θετική», τέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την εν λόγω ενημέρωση προ τους συναδέλφους της, είπε, ότι ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Ακόμη, η κ. Θάνου, ανέφερε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στη χώρας μας, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά ωστόσο, μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση – να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις Συνταγματικές επιταγές.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του Εφέτη και του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του 65ού έτους της ηλικίας τους, ενώ από τους βαθμού αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ού έτους της ηλικίας τους, ενώ στο άρθρο 90 προβλέπει ότι η θητεία των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner