Γιάννης Στουρνάρας: «Πυρά» κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και αιχμές για Καραμανλή και Προβόπουλο

0

«Πυρά» κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και αιχμές για Καραμανλή και Προβόπουλο εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Στουρνάρας και απαντώντας σε αρκετά έντονο ύφος στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, έδειξε ευθέως ως αίτιο τον Γιάννη Βαρουφάκη για την εκροή κεφαλαίων και επομένως αυτός δεν μπορούσε να επέμβει.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας!

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά Στουρνάρα ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη. «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: ‘Μαζέψτε τον!’»

Αναφορικά με το θέμα της Τράπεζας Αττικής ο Γ. Στουρνάρας τόνισε στην κατάθεσή του, ότι ο Χρ. Καλογρίτσας έπαιρνε δάνεια σαν να ήταν η… Microsoft, ενώ είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.

Τα «καρφιά» για τον Κώστα Καραμανλή

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η  δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε στην κρίση χρέους.

«Η χώρα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Καταφέραμε και το αποτρέψαμε χάρη στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά» υπογράμμισε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πριν από το 2010 δεν είχε γίνει τίποτα.

Επιτέθηκε μάλιστα κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, λέγοντας: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Προβόπουλος είχε πει στην Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιούσε ένα πόρισμα και θα το πήγαινε στον εισαγγελέα αθόρυβα γιατί έτσι κάνει τη δουλειά του.

Η Τράπεζα Αττικής πήγαινε στα βράχια 

Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κίνηση της Τράπεζα της Ελλάδος να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση ήταν ακατάλληλη . 

Αιχμές πάντως άφησε κατά του προκατόχου του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. «Ο κος Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του με την Τράπεζα Aττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».

Προσπάθησα να κινηθώ νωρίτερα στην Αττικής. Είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δοκιμάσαμε δια της πειθούς όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση προχωρήσαμε σε πιο σκληρές κινήσεις. «Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης».

Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft

Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ήταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ.  Καλογρίτσα; Δόθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

Για τα «κόκκινα» δάνεια 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

Άγριο επεισόδιο Στουρνάρα-Κασιδιάρη

Άγριο επεισόδιο μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ξέσπασε στην εξεταστική επιτροπή όταν ο κ .Κασιδιάρης χαρακτήρισε ψεύτη τον κ. Στουρνάρα και ζήτησε οι απαντήσεις του να πάνε στον εισαγγελέα, να κρατηθεί και να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο. 

Ο κύριος Στουρνάρας απάντησε εκνευρισμένος «μη μου σηκώνεις εμένα τη φωνή», φράση που είχε ως συνέπεια ο κύριος Κασιδιάρης να προχωρήσει σε χυδαία επίθεση κατά του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος με φράσεις του τύπου «παρτάλι» και «λαμόγιο». 

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο στην αίθουσα και επικράτησε πανδαιμόνιο. ο Ηλίας Κασιδιάρης σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τον κύριο Στουρνάρα και ζητούσε να συλληφθεί λέγοντάς του “έχεις κατακλέψει τη χώρα είσαι μέσα σε όλα τα σκάνδαλα” .  Από την πλευρά του ο διοικητής  της τραπέζης της Ελλάδος εμφανώς ενοχλημένος του απάντησε “κι εσείς είστε μέσα σε όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής”. 

Θα έρθουν μέτρα για αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων

Ο κύριος Στουρνάρας αποκάλυψε ότι θα έρθουν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με την απροθυμία των μετόχων του Mega να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είπε «το Μega πραγματικά χωρίς ειδήσεις βγάζει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι λειτουργικό … πρέπει όμως οι μέτοχοί του να δραστηριοποιηθούν. Αυτή την στιγμή ένα από τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων είναι το να αναγκάζουμε τους μετόχους που δεν θέλουν να μετέχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης να αποχωρούν».

Δείτε βίντεο, όπου ο κ Στουρνάρας μιλάει για Βαρουφάκη στην Επιτροπή της Βουλής

Share.

Comments are closed.