Νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και οι πάσης φύσεως καταναλωτές καθώς
Νέους φόρους «σοκ», αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μειώσεις συντάξεων συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ από φόρους) θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και οι πάσης φύσεως καταναλωτές, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2017. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «απλώνονται» στην πλήρη τους μορφή τα φορολογικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και άλλα εφαρμόζονται από τα μέσα του 2016 και άλλα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Το προσχέδιο φυσικά περιλαμβάνει και μία αισιόδοξη εκτίμηση για επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7%.
Η κυβέρνηση από τη μεριά της, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτού του σκληρού μείγματος πολιτικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εγγράψει στο προσχέδιο κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας.
Οι προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προβλέπονται τα εξής:
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής
Το οδυνηρό μέρος του προϋπολογισμού
- Αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (και της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια) και τη μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης θα καταβληθούν περισσότεροι φόροι το επόμενο έτος ύψους 1,45 δισ. ευρώ.
- Αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας οι επιπλέον φόροι που θα καταβληθούν ανέρχονται σε 12,5 εκατ. ευρώ.
- Πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24%, καθώς εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του 2016, υπολογίζεται να καταβληθούν επιπλέον 218,4 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα 91 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης 439,6 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 σε 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 σε 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 σε 0,43 ευρώ το λίτρο. Εάν υπολογιστεί και ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο, με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
- Αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα 19,3 εκατ. ευρώ.
- Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση 14,6 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα 25,8 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ.
- Επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
- Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
Τα θετικά του προϋπολογισμού
Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση για την εφερμογή του σκληρού μείγματος πολιτικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εγγράψει στο προσχέδιο κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας.
Το ποσόν αυτό όχι μόνο δεν αντισταθμίζει τις συνολικές απώλειες από τους νέους φόρους, τις εισφορές και τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει και την έγκριση της τρόικας.
Το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ προκύπτει από την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Αρχικώς, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ. Με βάση την εκτίμηση αυτή, η κυβέρνηση αποφάσισε να διοχετεύσει 300 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική, «ρίχνοντας» την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ.
Οι παρεμβάσεις που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2017 είναι:
- Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
- Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.