Ο Ιάπωνας Γιοσινόρι Οσούμι έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

0

Στον Ιάπωνα κυτταροβιολόγο Γιοσινόρι Οσούμι απένειμε φέτος η σουηδική ακαδημία το Νόμπελ Ιατρικής.

Ο 71χρονος επιστήμονας έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην έρευνα για την αυτοφαγία.

«Η Συνέλευση Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα αποφάσισε σήμερα να δώσει το βραβείο Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το 2016, στο Γιοσινόρι Οσούμι για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τους μηχανισμούς της αυτοφαγίας», δήλωσε ο Τόμας Πέρλμαν, γραμματέας της επιτροπής Νόμπελ για την Φυσιολογία και την Ιατρική.

Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία αποβολής όλων των επιβλαβών συστατικών και ταυτόχρονα διατήρησης του οργανισμού στη ζωή χρησιμοποιώντας θρεπτικές ουσίες, που παράγονται από τον ίδιο.

Όπως επισημαίνει η επιτροπή οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.

«Μέσα από την απομάκρυνση των κατεστραμένων πρωτεϊνών και οργανιδίων, η αυτοφαγία προωθεί την ανανέωση των κυττάρων. Η αποτυχία της αυτοφαγίας έχει λοιπόν σχέση με τη γήρανση των κυττάρων και αρκετές ασθένειες των γηρατειών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ ή ο διαβήτης τύπου 2. Τελικά, η υπερβολική αυτοφαγία μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο, όπου η αυτοφαγία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη όγκων και αντίσταση στα καρκινικά φάρμακα», επεσήμανε η Μαρία Μασούτσι, καθηγήτρια Ιολογίας στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Από το 2009 ο Ουσούμι είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο. Είναι ο 23ος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ που γεννήθηκε στην Ιαπωνία και ο 6ος Ιάπωνας ερευνητής που λαμβάνει Νόμπελ Ιατρικής.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner