Δεύτερο πραξικόπημα Παππά για τα κανάλια

0

Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει ο πολυδιαφημισμένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να ρίξει «μαύρο» στα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ξεκινήσει κύκλο διαβουλεύσεων ώστε σύντομα να κατατεθεί νόμος στη Βουλή ο οποίος θα αποψιλώνει περαιτέρω τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

Πρόκειται για το δεύτερο θεσμικό πραξικόπημα του Νίκου Παππά μετά τον νόμο 4339/2015 που μεταβίβασε την αρμοδιότητα  διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά όχι την εφαρμογή και την εποπτεία του.

Για να διορθώσει την αβλεψία, ο υπουργός Επικρατείας ετοιμάζεται να πάρει και τις υπόλοιπες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ ώστε να μπορεί με δική του απόφαση να δώσει εντολή διακοπής του σήματος στην Digea και να επιφέρει ξαφνικό θάνατο στα «παράνομα» κανάλια. Έτσι  καταργείται στην ουσία μια ανεξάρτητη αρχή (το ΕΣΡ) και παρακάμπτεται μια άλλη, η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επιπλέον η κυβέρνηση από αδιαφορία ή δόλο αποφεύγει να διεκδικήσει κομμάτι συχνοτήτων απεμπολώντας εθνικό πλούτο με μοναδικό στόχο να διατηρηθεί ο τεχνητός περιορισμός των καναλιών σε τέσσερα.

Πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι στη νέα νομοθετική ρύθμιση του κ. Παππά θα προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές και ρυθμίσεις:

  • Θα απαγορευτεί στην ΕΡΤ οποιοδήποτε έσοδο από διαφήμιση, πλην του ανταποδοτικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι όλο το διαφημιστικό κονδύλι θα μεταφερθεί στα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια.
  • Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που χορηγεί την άδεια να υποχρεούται ο υπουργός να δώσει εντολή ανάκλησης της λειτουργίας των καναλιών χωρίς άδεια στην Digea. Συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ποινή φυλάκισης για τους απείθαρχους καναλάρχες. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμείνουν να εκπέμπουν, τότε το ποσό της διαφήμισης που θα λαμβάνουν δεν θα εκπίπτει από τα έξοδα των διαφημιζόμενων εταιρειών!

Αυτές τις εξελίξεις τις προανήγγειλε με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «αεροπειρατεία» αυτό που έχει συντελεστεί στη χώρα: «Εκλάπη ο αέρας της με τρόπο σκοτεινό και δόλιο» και «παραχωρήθηκε σε μια κλειστή ομάδα». «Οι επιχειρηματίες Κοντομηνάς, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κυριακού και Αλαφούζος έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο των κεραιών και τα κανάλια (άνευ αδείας, αντίθετα με αυτό που προβλέπει ρητά το Σύνταγμα)» κατήγγειλε. Την ίδια ημέρα, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Ιάσονα Φωτήλα (Ποτάμι), κατονόμασε τους κ.κ. Κοντομηνά, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζο ότι «εν όψει της αδειοδότησης στήνουν δελτία ειδήσεων προκειμένου να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς» και προστάτευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα προτρέποντας την αντιπολίτευση να μην προτρέχει με τα «πόθεν έσχες».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, προσέθετε στο άρθρο του, η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά για να εγγυηθεί  τη σταθερότητα και τη διαφάνεια. «Θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση του παρόχου δικτύου (Digea) να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών, ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης». Επίσης, «η Πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευθεί ούτε από μια αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από τη δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών».

Όλα αυτά ερμηνεύονται ως ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την πλευρά των υπερθεματιστών, οι οποίοι, όπως μεταδίδεται, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για τη διασφάλιση των χρημάτων τους.

Share.

Comments are closed.