Τσίπρας στη WSJ: Τέλος Οκτωβρίου κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και τέλος του έτους τα μέτρα για το χρέος

0

Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος που ενέχει μια τέτοια πράξη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Wall Street Journal. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης. 

Σε συνέντευξή του από τη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεχώρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο του για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη. «Η Άγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε δηλώνοντας «αλλά η Μέρκελ πήρε την απόφασή της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 60.000 άνθρωποι που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω επιστροφής στην Τουρκία μετά τη διαδικασία έκδοσης ασύλου η οποία καθυστερεί παραδειγματικά.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις ξενοφοβικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη: «Αν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δώσουμε χώρο σε αυτούς θα χάσουμε τα πάντα», είπε ο κ Τσίπρας.

Για το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας “γήπεδο”», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα» και συμπλήρωσε πως, «πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο “πλοίο” και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο “πλοίο” και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό».

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να καθοριστούν έως το τέλος του 2016.

«Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσει επενδυτές. Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexit έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση για την υπογραφή της τρίτης συμφωνίας διάσωσης πέρυσι το καλοκαίρι μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές, ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν.

«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια, ήταν επαρκώς δίκαια, αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν κακοί για εμάς», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.

Αυτό που επεσήμανε ήταν πως πριν από εκείνη τη διαπραγμάτευση η αίσθηση που υπήρχε για τον ελληνικό λαό ήταν πως «οι τεμπέληδες αυτοί, θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα στάνταρ τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά».

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη στην Nektaria Stamouli της αγγλόφωνης διεθνούς ημερήσιας εφημερίδας οικονομικού περιεχομένου Wall Street Journal με τίτλο «Greek Prime Minister Urges Unity on Migrants» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner