Attica Bank: 127,6 εκατ. ευρώ δάνεια πήρε ο Καλογρίτσας μετά το 2015

0

Χθες στο άρθρο μας με τίτλο «Ο «κρυφός πόλεμος» κυβέρνησης και ΤτΕ για την Attica Bank» αναφερθήκαμε στο πόρισμα ελέγχου, αλλά και στο τι συμβαίνει σε αυτή τη μη συστημική τράπεζα, την Attica Bank.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς την κ Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο εργολάβος και προσωρινός υπερθεματιστής τηλεοπτικής άδειας κ Καλορίτσας έχει μέχρι τώρα χρηματοδοτηθεί με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 127,6 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Αττικής

Τα 2/3 σχεδόν αυτών των χρημάτων, δηλαδή ποσό 77,6 εκατ. ευρώ τα πήρε μετά το 2015, οπότε και είχε αναλάβει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το 2015 είχε πάρει 55 εκατ. ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι ελεγκτές ανακάλυψαν και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα μέσα στο 2016 για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δόθηκαν.

Αυτό αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κ. Καλογρίτσας, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αφού μεταβιβάστηκε στις δύο εταιρείες του, από τον ίδιο, φέρεται να αξιοποιήθηκε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Σύμφωνα με το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, όπως μετάδωσαν ο ΑLPHΑ και το STAR, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές, καταγράφει τα εξής ευρήματα:

  • Την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.
  • Το διάστημα από 1.2015 έως 31.12.2015 , ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.
  • Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του. Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ. και εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2015. Με τα στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις του 2016 εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ειδικός έλεγχος από την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας απ’ όπου προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκατ ευρώ που πήρε ο κ. Καλογρίτσας.

Share.

Comments are closed.