Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η κυβέρνηση για το ζήτημα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου γονείς αντέδρασαν στην ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους, καταδεικνύουν τη μείζονα πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας 800 τάξεων υποδοχής περίπου 22.000 προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. «Η επιλογή των σχολείων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων δεν είναι εύκολη υπόθεση», αναφέρει στην «Κ» ο Ιωάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και επικεφαλής του σχεδίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο και Γυμναστική θα κάνουν τα προσφυγόπουλα στις τάξεις υποδοχής.
Ειδικότερα, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιων εκπαιδευτικών παραγόντων με τους δημάρχους περιοχών όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων. «Όλα τα παιδιά θα εμβολιασθούν. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για το θέμα», τονίζει ο κ. Παντής, με στόχο να διασκεδάσει τις ανησυχίες των γονιών για επιβάρυνση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που παρουσιάζει η «Κ» προβλέπονται τα ακόλουθα:
Από την άλλη, όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Παντής, θα επιδιωχθεί το περιβάλλον του σχολείου να είναι ώριμο. Ουσιαστικά, θα «μετρηθούν» και θα επιχειρηθεί να λειανθούν τυχόν αντιδράσεις γονιών, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η θέση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου. Άλλωστε, η ΚΥΑ δεν αποκλείει, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοντινό σχολείο, να μπορούν να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ εντός των κέντρων φιλοξενίας. Παράλληλα, για προσφυγόπουλα που ζουν σε αστικά κέντρα, εκτός δομών φιλοξενίας, μπορούν να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής μέσα σε σχολεία τις πρωινές ώρες. Ήδη παιδιά έχουν γίνει δεκτά σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας.
Για το υπουργείο Παιδείας είναι κεφαλαιώδους σημασίας η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους γονείς των προσφυγόπουλων, με τους γονείς των μαθητών των σχολείων στα οποία θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ και με την τοπική κοινωνία. Ο κ. Παντής διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα φροντίσει για την άρτια υλοποίηση του σχεδιασμού. Συμπληρώνει πάντως με νόημα ότι «στο υπουργείο Παιδείας ανήκει η τελική απόφαση για το ποιοι θα φοιτήσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας».
του Απόστολου Λακασά, από την Καθημερινή
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…