Categories: Εκπαίδευση

Στο σχολείο 22.000 προσφυγόπουλα

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η κυβέρνηση για το ζήτημα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου γονείς αντέδρασαν στην ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους, καταδεικνύουν τη μείζονα πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας 800 τάξεων υποδοχής περίπου 22.000 προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. «Η επιλογή των σχολείων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων δεν είναι εύκολη υπόθεση», αναφέρει στην «Κ» ο Ιωάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και επικεφαλής του σχεδίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο και Γυμναστική θα κάνουν τα προσφυγόπουλα στις τάξεις υποδοχής.

Ειδικότερα, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιων εκπαιδευτικών παραγόντων με τους δημάρχους περιοχών όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων. «Όλα τα παιδιά θα εμβολιασθούν. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για το θέμα», τονίζει ο κ. Παντής, με στόχο να διασκεδάσει τις ανησυχίες των γονιών για επιβάρυνση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που παρουσιάζει η «Κ» προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Θα ιδρυθούν 800 δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργούν εντός των σχολείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας. Θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
  • Ο κατώτερος αριθμός μαθητών για τον οποίο θα δημιουργείται ένα τμήμα ΔΥΕΠ ορίζεται στους 10 μαθητές και ο ανώτερος στους 20 μαθητές.
  • Για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας θα ιδρυθούν ΔΥΕΠ εντός των κέντρων φιλοξενίας. Θα λειτουργούν από 8.20 π.μ. έως 1 μ.μ. και τα παιδιά θα ακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου.
  • Για τα παιδιά 6-15 ετών θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ μέσα στα σχολεία, από 2 μ.μ. έως 6 μ.μ. Τα παιδιά 6-12 ετών (ηλικίες δημοτικού) θα κάνουν Ελληνικά (6 ώρες), Αγγλικά (4), Μαθηματικά (3), Φυσική Αγωγή (3), Πληροφορική (2) και 2 ώρες Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο). Τα παιδιά 13-15 ετών (ηλικίες γυμνασίου) θα κάνουν τα ίδια μαθήματα, με μόνη διαφοροποίηση ότι τα Μαθηματικά θα είναι 4 ώρες και η Φυσική Αγωγή 2.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκπονηθεί σχέδιο ένταξής τους, εφ’ όσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση.
  • Κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιλεγούν τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν οι απογευματινές ΔΥΕΠ. Για το τρέχον σχολικό έτος θα ορισθούν με απόφαση του υπουργού Νίκου Φίλη, ωστόσο η ΚΥΑ ορίζει ότι θα ληφθούν υπόψη η εύλογη απόσταση –5 χιλιόμετρα το ανώτερο– από το κέντρο φιλοξενίας, και η ύπαρξη διαθέσιμων και κατάλληλων αιθουσών.

Από την άλλη, όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Παντής, θα επιδιωχθεί το περιβάλλον του σχολείου να είναι ώριμο. Ουσιαστικά, θα «μετρηθούν» και θα επιχειρηθεί να λειανθούν τυχόν αντιδράσεις γονιών, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η θέση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου. Άλλωστε, η ΚΥΑ δεν αποκλείει, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοντινό σχολείο, να μπορούν να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ εντός των κέντρων φιλοξενίας. Παράλληλα, για προσφυγόπουλα που ζουν σε αστικά κέντρα, εκτός δομών φιλοξενίας, μπορούν να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής μέσα σε σχολεία τις πρωινές ώρες. Ήδη παιδιά έχουν γίνει δεκτά σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας.

Για το υπουργείο Παιδείας είναι κεφαλαιώδους σημασίας η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους γονείς των προσφυγόπουλων, με τους γονείς των μαθητών των σχολείων στα οποία θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ και με την τοπική κοινωνία. Ο κ. Παντής διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα φροντίσει για την άρτια υλοποίηση του σχεδιασμού. Συμπληρώνει πάντως με νόημα ότι «στο υπουργείο Παιδείας ανήκει η τελική απόφαση για το ποιοι θα φοιτήσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας».

του Απόστολου Λακασά, από την Καθημερινή

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χρήστος Αηδόνης-Δήμαρχος Παλλήνης: Η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση

Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…

12 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» στο ΤΥΠΕΤ

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…

12 ώρες ago

ΕΚΚΙΝΗΣΗ Έλληνες Δημοκράτες: Η ελληνική στάση για τις γερμανικές οφειλές

Στις συναντήσεις στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα…

12 ώρες ago

Από σήμερα, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, επεκτείνεται το ωράριο του μετρό κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τις 02:00

Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα θα λειτουργεί το μετρό από σήμερα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και…

20 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Επιπλέον εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Την τέταρτη σειρά εγγραφών βρεφών και νηπίων στους επτά Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης, τις οποίες…

20 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης προς εποχικούς πυροσβέστες: Σας χρειαζόμαστε ολόκληρο το χρόνο στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας και πρόληψης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με εποχικούς πυροσβέστες,…

23 ώρες ago