Ο «κρυφός πόλεμος» κυβέρνησης και ΤτΕ για την Attica Bank

0

Μπορεί η κυβέρνηση να επιδίωξε από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης να κατεβάσει τους τόνους όσον αφορά στις σχέσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, φαίνεται όμως ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. Η Τράπεζα της Ελλάδας, θα παραδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα ελέγχου της Attica Bank.

Το ζήτημα με την Attica Bank δεν είναι καινούριο. Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι ένα πολύ γνωστό και μάλιστα είναι απόλυτα γνωστό τι επιθυμούσε διακαώς να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περί αυτόν όλο αυτό το διάστημα. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Γιατί Δραγασάκης – Σπίρτζης αγωνιούν να «σώσουν» πάση θυσία την Attica Bank;» και θα αντιληφθείτε πλήρως τι εννοούμε!

Ας αφήσουμε το παρελθόν και ας έρθουμε στο παρόν για να δούμε τι συμβαίνει σήμερα.

Ο έλεγχος και το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank

Ο κ. Στουρνάρας χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι έχει στα χέρια του το πόρισμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την Τράπεζα Αττικής, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «Τα δάνεια της Τράπεζας προς μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους φθάνουν σε ποσοστό το 62% και αυτό προβληματίζει».

Αυτό δείχνει ο έλεγχος που διενεργήθηκε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και το πόρισμα αποκαλύπτει ότι  δόθηκαν τα τελευταία χρόνια δάνεια δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να ακολουθούνται οι κανόνες της τραπεζικής πρακτικής. Αποκαλύπτει επίσης αν ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που φέρουν μεγάλες επιχειρήσεις και γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν –κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο- ότι έχουν ανοίξει ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές.

Η Attica Bank, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «συστημικών» τραπεζών με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι του SSM. Μετοχικά τον έλεγχο έχει το ταμείο των μηχανικών ασφάλισης των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Τα καταπληκτικό είναι ότι η τράπεζα αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλό συντελεστή «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων δανείων) με το σχετικό συντελεστή να έχει ξεπεράσει το 57% ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες τράπεζες αντιστοιχούσε στο 45%. 

Πολλά ερωτήματα πίσω από τα «κόκκινα» δάνεια

Τα ύποπτα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας και οι αμφισβητούμενες χορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ παρελθόντων ετών, χωρίς η Attica να λάβει υπόψη τραπεζικά κριτήρια, δεν επιτρέπουν στη διοίκησή της περαιτέρω ανοίγματα. Ακόμη και ο Χρ. Καλογρίτσας που διεκδίκησε και τελικά πήρε τη μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες λένε οι κακές γλώσσες ότι στο πόθεν έσχες του τα χρήματα προέρχονται από δάνειο από την Attica Bank.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.

Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται.

Λόγω του υψηλού συντελεστή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον ορισμό επιτρόπου για την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

Η κόντρα για τη διοίκηση της τράπεζας

Στον παρελθόν υπήρξε πολύ μεγάλη κόντρα μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και ΤτΕ για το ποιος θα διοικεί την τράπεζα. Αυτό τελικά ύστερα από τη συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την ΤτΕ τον περασμένο Ιούλιο για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η επιλογή του ΤΣΜΕΔΕ για το δίδυμο Ρουμελιώτη –στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου- και του κ. Σαπουντζόγλου. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, την ίδια ημέρα που η οικονομική αστυνομία πραγματοποιούσε την «έφοδο» στην επαγγελματική έδρα της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα (συμπτωματικο; Μάλλον όχι!).

Τελικά, μετά και από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, βρέθηκε η χρυσή τομή με τον Θόδωρο Πανταλάκη -αποτελεί επιλογή της ΤτΕ αλλά και της αντιπροεδρίας- στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη (που ήθελε η κυβέρνηση ως διευθύνοντα σύμβουλο) στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.

Μετά και τη χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα-Τσίπρα, το επόμενο βήμα θα είναι ο ορισμός και επίσημα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να «ξεπαγώσουν» οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας Αττικής οι οποίες έχουν παγώσει από την περασμένη Πέμπτη. Μένει βέβαια να φανεί αν η κατάθεση του πορίσματος θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων. 

Το «παράλληλο σύστημα» του Δραγασάκη

Μία δήλωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Οκτώβριο, στη συζήτηση στη Βουλή για το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση στην υπόθεση: «Η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι επαρκής από μόνη της. Απαιτείται η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Από αυτήν την άποψη έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της τράπεζας Αττικής», έλεγε πριν από ένα περίπου χρόνο ο κ. Δραγασάκης.    

Με απλά ελληνικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί μέσω αυτής να ασκήσει μια οικονομική πολιτική – να δώσει δάνεια σε «φιλικούς» επιχειρηματίες, λένε οι κακές γλώσσες- χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών. Η κυβέρνηση δεν κρύβει το γεγονός ότι θέλει την τράπεζα, η οποία παρεμπιπτόντως ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ταμείο των μηχανικών, ως «αναπτυξιακό εργαλείο», αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτήν την έχει ο κ. Στουρνάρας ως εποπτεύουσα αρχή.

Share.

Comments are closed.