Απάντηση του Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για όσα είπε ο Τσίπρας

0

Τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ εκμεταλλεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη που διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «επικίνδυνη την κυβέρνηση», «όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς». «Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή», πρόσθεσε.

«Δεν πάμε στην Ευρώπη ως επαίτες»
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, είπε: «Όσα προτείνω είναι απόλυτα εφικτά». «Λιγότεροι φόροι, λιγότεροι δαπάνες», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «Περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών όταν μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, γιατί είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι». «Δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ως επαίτες. Έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους εταίρους μας», τόνισε.

Για την αξιολόγηση
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη. «Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση», ανέφερε.

Για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές «αλλά το 85% των πολιτών».

Τόνισε μάλιστα ότι «σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο».

«Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά»
Σε ερώτηση αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;»

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. «Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο», είπε.

Για το ζήτημα του κ. Γεωργίου
 «Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθύμισε δε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλή ζητούσε εθνική συνεννόηση, «λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το “λεφτά υπάρχουν”, ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα».

«Με τον κ. Τσίπρα έχουμε διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό»
 «Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα. Εχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως δεν θα σηκώσει τους τόνους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, περί σύλληψής στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψη του.

Για τις επενδύσεις
 «Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις», πρόσθεσε.

 Προανήγγειλε ανανέωση στην ΚΟ της ΝΔ
Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση δημοσιογράφου «με ποιούς θα κυβερνήσει».

Υπογράμμισε ότι «δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία» κι επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα». Τόνισε μάλιστα, πως καθημερινά όλοι αξιολογούνται, κι ο ίδιος.

Για τα Εξάρχεια

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για «το δόγμα νόμος και τάξη» και τη δήλωσή του ότι «θα τελειώσει τα Εξάρχεια σε ένα μήνα», υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες».

«Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά», πρόσθεσε.

«Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα»
 «Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις Τράπεζες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω» -πρόσθεσε- «ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές Τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Θα επανέλθει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση»
 «Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν το κόμμα του οι δημόσιοι υπάλληλοι.

“Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, ο καλός υπάλληλος χάνεται ανάμεσα στους κακούς υπαλλήλους”, εξήγησε και συμπλήρωσε πως «θα επαναφέρει και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Υπογράμμισε πάντως την «ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους».

Για τη διευθέτηση του χρέους
«Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ερώτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, «όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους», τόνισε.

Για το χρέος είπε «ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα», ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

«Τεράστιο το χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία». «Οι Τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των Τραπεζών απάντησε πως «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη». Υπογράμμισε όμως πως «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων που θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

«Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια»
Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» και χαρακτήρισε όλες αυτές τις αποκαλύψεις γελοιότητες».

Επέμεινε μάλιστα, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

«Έχουμε ζήσει τη δεκαετία του ‘80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά», υπογράμμισε.

Για την εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα
Την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνούμενος να κάνει δηλώσεις για τους αντιπροέδρους του κόμματός του.

«Ουσιαστικά ο κόφτης είναι σε ισχύ»
 «Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότι κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις», τόνισε και υπογράμμισε: «Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό».

Για τους κραδικοδίαιτους επιχειρηματίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ένα μέρος των επιχειρηματιών «και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που έχουν τηλεοπτικά μέσα» -είπε- που «έγινε κρατικοδίαιτος και ασχολήθηκε μόνο με το προσωπικό του συμφέρον», λέγοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

«Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει με τις αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και σίγουρα η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους. Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μένουν εδώ οι επιχειρηματίες», είπε.

Για τη ξενοφοβία
 «Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος», τόνισε ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας.

«Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία», ανέφερε.

«Ναι» στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, «όχι» στις ομαδικές απολύσεις
 «Χρειάζονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαπραγμάτευση των εργασιακών, που καθυστερεί τη δεύτερη αξιολόγηση.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Το άθροισμα των υποχρεώσεων ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει», ανέφερε και διευκρίνισε πως «Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα λυθεί εάν δεν αλλάξει η σχέση των εργαζομένων».

«Επιβάλλεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

Share.

Comments are closed.