Τα όργανα … αρχίζουν! Στην Αθήνα Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι

0

Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι επιστρέφουν στην Ελλάδα και θέτουν επί τάπητος την πρόοδο της Αθήνας στην κατάρτιση των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και έχει πάρει.. παράταση μέχρι το τέλος του μήνα στην εφαρμογή των 15 μέτρων που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ.:

Το «κουαρτέτο» αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα για μία εβδομάδα, πιθανόν όμως τα στελέχη του ΔΝΤ να μείνουν μερικές ημέρες ακόμη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο έλεγχο στο πλαίσιο του λεγόμενου άρθρου 4 (γίνεται για όλα τα μέλη του). Θα επιστρέψουν για την αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ισχυρίζονται πως θέλουν η παραμονή τους να είναι σύντομη. Μένει να φανεί ποιοι πραγματικά το πιστεύουν.

Μετά το Eurogroup πάντως τα μηνύματα προς την Αθήνα ήταν σαφή: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!!

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκε χρόνος, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη». «Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», είπε και σημείωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ασπάζεται την άποψη.

Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει, είπε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Η  Αθήνα από την πλευρά της έχει δεσμευτεί δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη έναντι των Ευρωπαίων ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε στις 29 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει το Euroworking Group, η τρόικα να έχει έτοιμη την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report). Θα διαβεβαιώνει δηλαδή τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι και τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner