Κι όμως… ο ΕΝΦΙΑ παραμένει έως και το 2018

0

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που προεκλογικά θα καταργούσε άμεσα τον ΕΝΦΙΑ, έρχεται τώρα να ομολογήσει ότι δεν θα τον καταργήσει, αλλά θα τον διατηρήσει μέχρι το 2018. Τούτο προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που προσανατολίζεται σε μικρο-αλλαγές για το επόμενο έτος, ενώ δεν δεσμεύεται για την αντικατάστασή του από νέο φόρο ακινήτων από το μεθεπόμενο έτος.

Παρότι στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου τρέχουν διάφορα σενάρια για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, στο πρότυπο του παλαιού ΦΑΠ, ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ επέλεξε τώρα την αποχή από τις χρόνιες δεσμεύσεις κατάργησης του «παράλογου φόρου», όπως τον είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα.

«Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ λίγο νωρίτερα είχε θέσει ως στόχο τη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις ,«ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη».

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή είναι δύο και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πρώτο σενάριο, αφορά μειώσεις των επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις αυξήσεις φόρου για τους έχοντες αγροτεμάχια. Όπως είναι γνωστό, φέτος οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων γλίτωσαν στο παρά πέντε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο με το νέο χαμηλότερο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ, ωστόσο το 2017 και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν. Η ένταξη των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σε αυτή τη φάση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προέχουν διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ στους επόμενους μήνες.

Share.

Comments are closed.