Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ – Κάθε χρόνο και λιγότερα…

0

Το σχέδιό του για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη του στόχου για «δίκαιη ανάπτυξη» παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έδωσε πριν ένα χρόνο από το ίδιο βήμα, υλοποιούνται από την κυβέρνησή του.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα «του δρόμου προς το μέλλον».

  1. Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  2. Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  3. Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  4. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
  5. Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη

Φυσικά ο κ. Τσίπρας επιθυμώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλέστηκε την περίφημη «καμένη γη» του παρελθόντος, γι’ αυτό μας είπε ότι: «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» αλλά τελικά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας». Ετοιμαστείτε να φάμε με χρυσά κουτάλια!

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

  • Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε αόριστα μείωση των φορολογικών βαρών από την επόμενη χρονιά, βασιζόμενος στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και σε μία νέα συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωση των υποχρεώσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Επίσης εξήγγειλε και συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ανακοίνωσε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με δικαιότερο φόρο, αλλά όχι από το 2017 όπως πολλοί περίμεναν
  • Για το τέλος κράτησε ένα «δώρο», πολύ πιο οικονομικό, που αφορά σε παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ οι οποίες μπαίνουν στον πάγο

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore συμπεριλαμβάνει και την off shore που χρηματοδοτεί την εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Ειδική αναφορά Τσίπρα στη Ρωσία

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.»

Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα

Πάντως, παρά τις αναφορές στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να προσγειώσει κάθε είδους προσδοκίες με την εξής χαρακτηριστική αναφορά:

«Το πέρασμα στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης, καθημερινών σκληρών αγώνων. Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο. Με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Με άλματα προς τα μπροστά αλλά και με δυσκολίες. Πρόκειται για μια πορεία δύσκολη. Για έναν πόλεμο θέσεων, κινήσεων και ελιγμών ώστε να ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί για την κοινωνική πλειοψηφία».

Σήμερα, λοιπόν, είδαμε έναν διαφορετικό Τσίπρα στη ΔΕΘ ο οποίος δεν κατέφυγε στην παλιά πετυχημένη για αυτόν συνταγή «τάζουμε σε όλους ό,τι θέλουνε» αλλά με στοχευμένες παροχές προσπάθησε να υπερβεί το βασικό σκόπελο που καλείται και αυτή η κυβέρνηση να υπερβεί και δεν είναι άλλος από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Γιατί χωρίς ρύθμιση του τελευταίου η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Και στο θέμα αυτό εκτός από αόριστες υποσχέσεις των θεσμών πως θα συζητηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον (τέτοιες είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση) «σοφότερους» δεν μας έκανε ούτε η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού. 

Share.

Comments are closed.