Είναι δύσκολο να είσαι φτωχός ή ο φτωχότερος στο κλαμπ των πλουσίων. Σημασία, όμως, έχει να παραμείνεις μέλος του κλαμπ. Εξάλλου, κανένας δεν ανάγκασε χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα, να ενταχθούν στην Ευρωζώνη. «Όταν μπήκαμε, αποδεχθήκαμε τους κανόνες», λέει στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, προσθέτοντας ότι τα μετριοπαθή ευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να δημιουργούν «ρεαλιστικές προσδοκίες» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να καταλαβαίνει και να υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις.
«Δεν συμφωνώ με καμία πρωτοβουλία που να τονίζει τη διαφορά του ευρωπαϊκού Νότου με τον Βορρά, δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτών των συναντήσεων», σχολιάζει η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η επίσκεψη της οποίας στην Αθήνα για την εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Καραμανλή και το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ συνέπεσε με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που διοργάνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, όπως σημειώνει, ο τρόπος για να κάνει κανείς τη φωνή του να ακουστεί είναι να αποδεχθεί ότι «όλοι εμείς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης του Ευρώ θέλαμε να μπούμε, κανένας δεν μας ανάγκασε. Και όταν μπήκαμε, αποδεχθήκαμε τους κανόνες». Οι κανόνες, συνεχίζει, έχουν σχεδιαστεί για να «μας προστατεύσουν όλους και απεδείχθη ότι είναι πολύ ευέλικτοι».
Για την πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας (2013-2015) δεν έχει νόημα να κατηγορούν οι χώρες του Νότου τη Γερμανία. «Είναι το ίδιο με την ιδιοκτησία του προγράμματος. Πρέπει να καταλάβουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας και να δουλεύουμε για να τις λύνουμε. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να παραπονεθούμε για την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ήταν εκεί όταν τους χρειαστήκαμε. Οι αγορές δεν ήταν. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν προσφέρει τα προγράμματα στήριξης, η λιτότητα θα ήταν πολύ χειρότερη».
Αναπληρώτρια υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο και υπουργός Οικονομικών μέχρι τις εκλογές του 2015, όταν ο συνασπισμός του Κοέλιο κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, η Αλμπουκέρκε έχει βιώσει το ελληνικό δράμα από κοντά και ως αυτόπτης μάρτυρας των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Συνάντησα πέντε ή έξι Έλληνες υπουργούς Οικονομικών. Υπήρχε μια περίοδος που τα πράγματα βελτιώνονταν, η ύφεση επιβραδυνόταν και υπήρχε μια ελπίδα. Όμως, ξαφνικά έγιναν εκλογές και όλα ανατράπηκαν. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαχειρίστηκαν την κατάσταση, το τι και το πώς ειπώθηκε, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις την αξιοπιστία σου και πολύ εύκολο να την καταστρέψεις», λέει.
Και όμως. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα «συστημικά» κόμματα θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την κρίση και τιμωρήθηκαν. Αντιθέτως, οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος. Υπάρχει απάντηση; «Η απάντηση σίγουρα δεν είναι να είμαστε λαϊκιστές. Πρέπει να προσφέρουμε μια εναλλακτική. Είναι λογικό που οι πολίτες είναι θυμωμένοι, ειδικά η νέα γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Όμως, πρέπει να θυμίσουμε τα οφέλη της Ε.Ε., ειδικά σε χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου λειτούργησε ως πίεση για μεταρρυθμίσεις, ενώ η στήριξη μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της χώρας και βελτίωσε το επίπεδο ζωής», απαντά.
Η Αλμπουκέρκε θεωρεί ότι είναι άδικο να κρίνει κανείς από την τελευταία εξαετία. Όπως λέει, «δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι δύσκολο να είσαι ο φτωχότερος ή απλά φτωχός στο κλαμπ των πλουσίων. Αλλά είμαστε ακόμα μέσα σε αυτό. Τα μετριοπαθή κόμματα έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για να αναχαιτιστούν η απογοήτευση και η οργή. Οι άνθρωποι, βέβαια, έχουν τον τελευταίο λόγο. Σέβομαι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό. Κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να τερματίσει τη λιτότητα και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην Ε.Ε. Και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από πριν».
Το κλειδί για την επιτυχία ενός προγράμματος για την Πορτογαλίδα βουλευτή είναι «να εφαρμόζεις τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή σε πιέζουν για την επόμενη δόση, αλλά επειδή τις πιστεύεις. Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι κλειδί. Και η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να καταλαβαίνει και να υπερασπίζεται την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων – δεν λέω για τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, δεν είναι γραμμένες σε γρανίτη. Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις τι πρέπει να γίνει και να το εξηγείς στους πολίτες».
Η ίδια σημειώνει ότι πλέον «η Ελλάδα δεν ακούγεται πολύ και αυτό ίσως να είναι καλό». Από την άλλη, όμως, συμπληρώνει, «οι οικονομικοί δείκτες άλλα λένε». Συγκρίνει, μάλιστα, τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ με την πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία «αντιστρέφει πολλές από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, βάζοντας τη χώρα σε δύσκολη θέση».
Όσο για το αν θεωρεί ότι το Grexit είναι πιθανό σενάριο, απαντά: «Είδαμε πράγματα που δεν θεωρούσαμε πιθανά, όπως το Brexit. Δεν το θεωρούσαμε πιθανότητα, ούτε ο Κάμερον το πίστευε. Και όμως, συνέβη. Να είμαστε προσεκτικοί όταν αναλαμβάνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί πολλά μπορεί να συμβούν που δεν είναι στον έλεγχό μας και να αλλάξουν τη δυναμική. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα σενάριο. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί γιατί όλοι μας, πλούσιοι και φτωχοί, είμαστε καλύτερα μαζί παρά χώρια».
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου εγγραφών, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εγγραφούν στα…
Εκδικάστηκε στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ώστε να προσδιοριστεί η τιμή…
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνει τους…
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! Η παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του…
Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε…
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επανέλαβε στην 35η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «ο Δήμος…