Ο Φρανσουά Ολάντ θα αποκλειόταν οπωσδήποτε από τον πρώτο γύρο αν αν ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017 στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και επιβεβαιώνει ότι η τελική μονομαχία για το Ελιζέ θα διεξαχθεί ανάμεσα στη δεξιά και στην ακροδεξιά.
Η δημοσκόπηση του TNS-One Point για την εφημερίδα Le Figaro και το ενημερωτικό δίκτυο LCI εξετάζει εννέα σενάρια με υποψηφίους της αριστεράς και της δεξιάς. Σε κάθε ένα από αυτά, ο απερχόμενος σοσιαλιστής αρχηγός του κράτους φθάνει στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο.
Η πρόθεση ψήφου υπέρ του Ολάντ έχει πέσει σε ένα ποσοστό χωρίς προηγούμενο (11% έως 15%) και ο πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνησή του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα τον ξεπερνούσε συστηματικά αν θέσει υποψηφιότητα απέναντί του.
Σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια, στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 ο υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ή ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, θα αντιπαρατεθεί με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Όπως και σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο, η Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτη στον πρώτο γύρο σε όλα τα σενάρια εκτός από εκείνο όπου τη δεξιά θα εκπροσωπούσε ο Αλέν Ζιπέ. Θα συγκέντρωνε δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον Νικολά Σαρκοζί, αν ο τελευταίος κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η δυναμική είσοδος του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 15 έως 20% της πρόθεσης ψήφου ανάλογα με το σενάριο.
Ο νέος και φιλόδοξος πρώην υπουργός, ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση προκειμένου να αφοσιωθεί στο κίνημά του “En Marche!”, δεν θεωρείται ωστόσο από τους συμπαθούντες την αριστερά “ο καλύτερος υποψήφιος της αριστεράς”.
Έρχεται πίσω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (23%), υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, και τον Φρανσουά Ολάντ (20%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου “σε δείγμα 1.006 ατόμων αντιπροσωπευτικών του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών και άνω” με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.